Sreda 19.08.2015.
12:59
Tanjug

Bundestag dao "zeleno svetlo" za paket pomoći Grčkoj

Reuters
Većina poslanika glasala "za": Nemačka će ipak pomoći Grčkoj

Za novi paket pomoći glasala su 444 poslanika, protiv je bilo 113, a uzdržanih 18 poslanika.

Među onima koji su bili protiv, nalaze se i poslanici iz redova takođe vladajućih socijaldemokrata, ali i opozicione Levice, koji su glasali protiv, uz argument da su Grčkoj postavljeni veoma teški uslovi.

Nemačka je jedna od nekoliko članica evro-zone čiji parlament treba da da "zeleno svetlo" paketu pomoći Grckoj, pre nego što ta pomoć počne da se isplaćuje.

Glasanju u Bundestagu prethodila su uvodna izaganja, kao i žestoke poslaničke diskusije u kojima se, ipak, ukazalo na potrebu solidarnosti, kompromisa i dalje pomoći Grckoj, kako bi ona ponovo "stala na noge".

Ministar finansija Volfgag Šojble branio je danas novi paket pomoći Grčkoj i rekao da je to u interesu Grčke i u interesu Evrope.

- Nema garancija da će to funkcionisati i uvek može da ima sumnji - rekao je Šojble na specijalnoj sednici Bundestaga na kojoj se odlučuje o novom paketu pomoći Grckoj od 86 milijardi evra.

Šojble je kazao da bi, uzimajući u obzir činjenicu da je grčki parlament vec odobrio većinu mera reformi, bilo "neodgovorno ne iskoristiti šansu za novi početak u Grčkoj".

2024 © - Vesti online