Sreda 19.08.2015.
10:10 >> 11:30h
Tanjug

Ministar pravde: Srbi nisu boks vreća ili džak u koji će da šutira svako ko stigne!

Tanjug
Nije prvi put da zabranjuju ćirilicu. Desilo se to i u Prvom i u Drugom svetskom ratu: Nikola Selaković

- Svako se pita kako je moguće da EU kaže da nema nikakve nadležnosti u ovoj oblasti kada je reč o državi članici, a kada neko želi da postane članica, i te kako ima nadležnosti. Ovo je pitanje pristojnosti i rekao bih jednog civilizovanog odnosa prema pravima jednog naroda - rekao je Selaković.

Ministar pravde je, gostujući na RTS-u, dodao da EU ipak nije jedina međunarodna adresa na koju je potrebno zakucati.

- Tu je i Savet Evrope, kao najstarija insitucija za zaštitu ljudskih prava, tu je i visoki komesar OEBS-a za zaštitu prava manjina. I na svaku adresu treba da zakucamo i kažemo da je nedopustivo ponašati se prema Srbima kao prema boks vreći ili džaku u koji će da šutira svako ko stigne - rekao je Selaković i najavio da će se Srbija obratiti svim međunarodnim institucijama, jer je to njena dužnost.

- Brisel bi svakako trebalo da reaguje jer je ovde u pitanju na prvom mestu ugrožavanje ljudskih prava, onda i manjinskih prava jedne nacionalne zajednice u jednoj državi članici EU. Nedopusitvo bi bilo da Brisel ne reaguje i ovo što se sad dešava je rezultat nereagovanja. I svaki put kada se nije reagovalo, pojedinci su to koristili na ovakav način - naglasio je ministar.

Zabranjivana tokom okupacije

Ministar pravde Nikola Selaković je, povodom odluke lokalnih vlasti u Vukovaru u Hrvatskoj da zabrani isticanje natpisa na srpskom pismu, izjavio da je Srbima ćirilicu ukidao svako onaj ko je imao cilj da ih na ovaj ili onaj način kao narod satre ili uništi.

U Srbiji je ćirilica zabranjivana tokom okupacije i u Prvom i u Drugom svetskom ratu i to na svim prostorima gde su Srbi živeli ili gde i danas žive, istakao je Selaković, gostujući na RTS-u.

Selaković je naglasio i da je lično veliki pobornik ćirilice, ali da bi "prvi ustao sutra kada bi neko u Srbiji lupao latinične table ili ukidao upotrebu tog pisma". Prema njegovim rečima, Srbija vodi odgovornu politiku koja treba da uspostavi mir i stabilnost u ovom delu Evrope.

- Ovo je pitanje nečega što popularno zovemo u pristupnim pregovorima evropskim standardima - rekao je Selaković.

Na pitanje o izjavi ministarke spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesne Pusić da Srbija ne bi trebalo da koristi svaku priliku da zaoštrava odnose sa Hrvatskom, Selaković je odgovorio da Srbija ne koristi svaku priliku, da Srbija nije ta koja provocira, nego da Srbija deluje mudro, odgovorno, ali ipak zna za granicu dostojanstva.

Prema pozitivnom zakonodavstvu Srbije, u nekom mestu, gde je u upotrebi manjinski jezik, potrebno je da na poslednjem popisu stanovništva ta manjina ima ne manje od 15 procenata, dok je u Hrvatskoj to 35 odsto. Selaković je podsetio da pri tom Srbija stremi učlanjenju u EU, dok je Hrvatska već članica EU.

- I tamo gde nas ima kao Srba 35 odsto i više u Hrvatskoj, čak ni tamo sada ne možemo da imamo to pravo - ukazao je Selaković.

"Štetna (nacistička i fašistička) prošlost pojedinaca"

Ministar pravde je dodao da Srbija vodi odgovornu politiku koja treba da uspostavi mir i stabilnost i da Srbija nije ta koja provocira, već deluje mudro i odgovorno.

- Ovo je pitanje nečega što zovemo evropskim standardima. Prema zakonodavstvu Srbije, potrebno je da na poslednjem popisu manjine ima ne manje od 15 odsto, da bi se koristio jezik te manjine. To je kod nas kao kod države koja stremi u EU, a u Hrvatskoj je taj procenat 35. A i tamo gde nas ima 35 i više odsto, čak ni sada ne možemo da imamo to pravo - rekao je Selaković i dodao je da je očigledno da u Hrvatskoj postoje pojedinci koji nisu svesni da je nekada njihova prošlost bila štetna - "i nacistička i fašistička".

2024 © - Vesti online