Utorak 18.08.2015.
21:45
Blic

Grčka Angeli ne da mira: Merkelova na mukama

Reuters
Grčka nemačkoj kancelarki i dalje zadaje glavobolje: Aleksic Cipras i Angela Merkel

Glasanje u Bundestagu, gde će poslanici odlučivati o pomoći dugovima opterećenoj Grčkoj zakazano je za sutra. Merkelova je prethodno vratila poslanike sa letnjeg odmora kako bi 17. jula glasali o odobravanju nastavka programa pomoći Grcima.

Ključni adut Angele Merkel u ubeđivanju nemačkih parlamentaraca (koji već imaju podozriv stav prema Grcima) bilo je obećanje da će u novom paketu novca učestvovati MMF.

Međutim, direktorka Kristin Lagard rekla je da će MMF tek sredinom oktobra odlučivati o tome hoće li Grčkoj dati novac ili ne.

Ta činjenica na muke stavlja Merkelovu i njenog najbližeg saradnika Volfganga Šojblea, jer ih sutra očekuje vraški težak zadatak dok ih poslanici Bundestaga budu ispitivali na zasedanju.

Još jedna stvar koja dodatno komplikuje stvar jesu suprotstavljeni stavovi oko otpisa dela duga Grčke, koji iznosi 170 procenata BDP te zemlje. Dok se MMF zalaže da se Grcima deo dugovanja otpiše, Nemačka se snažno protivi i insistira na potpunoj otplati.

Ovo dva najveća zajmodavca dovodi u pat poziciju. Jer, teško da će bilo ko od svojih stavova da odstupi, a opet, MMF i Nemačka su jedno drugome neophodni za ostvarivanje plana pomoći Grčkoj.

2024 © - Vesti online