Utorak 18.08.2015.
20:33
Tanjug

A šta građani Vukovara kažu o ćirilici?

Tanjug
Najveći broj građana nije želeo da komentariše odluku gradskih vlasti

Za neke, pretežno mlađe generacije, jučerašnja odluka je na mestu i opravdava je to što je, kako kažu, Vukovar grad posebnog pijeteta, dok su drugi, pak, iskoristili ovu priliku da iskritikuju gradsku vlast zbog toga što se bavi ćirilicom, a ne rešavanjem kudikamo važnijih, pre svega ekonomskih pitanja.

- Nisam preopterećen time. Računam - u kojoj državi živim, to se poštuje. Svejedno mi je da li će table biti dvojezične ili ne. I ja sam pripadnik manjine - Srbin. Nemam problem ni sa kim i nadam se da će tako i ostati. Pametan čovek svagda opstaje, a budala nigde - reči su jednog od starijih građana Vukovara.

Prema njegovom mišljenju, odluka neće imati poseban uticaj na život Srba i Hrvata u gradu.

Drugoj dvojica, po godinama njemu bliskih Vukovarčana, smeta što se vlasti ne bave suštinskim pitanjima.

- Pola Vukovara nema šta da jede, nijedne fabrike nema, sve su ukinuli, a oni brinu o ćirilici... Mogli bismo da pričamo do sutra - kažu oni.

Mlađi svet na to pre svega gleda kroz prizmu događaja od pre 20 godina i smatra da je odluka ispravna i da tako treba i da ostane.

- Tu je jako puno ljudi nastradalo i sa jedne i sa druge strane. I da je malo fer sa druge strane, koja je to zlo i napravila, sami bi od sebe rekli - hvala, ne treba nam, radi suživota sa većinskim stanovništvom - prokomentarisao je jedan od njih.

I za porodicu iz Vinkovaca koja je u Vukovaru u gostima odluka je ispravna.

- To je naše pravo. Ovo je mesto posebnog pijeteta u Hrvatskoj i tako treba da ostane - naveo je muški član porodice, navodeći da mu je supruga u Vukovaru izgubila brata.

Na opasku da Srbi imaju pravo na korisćenje svog jezika i pisma, on odgovara da Srbi to pravo i koriste, ali da u Vukovaru stvari treba da budu ovakve.

Ipak, velika većina građana nije bila voljna da bilo šta komentariše.

Gotovo svi su odmahivali rukom, uz reči "nemam komentar", "ne komentarišem ni na Fejsbuku", "nemam šta da kažem".

Istu nespremnost pokazali su i predstavnici gradske vlasti iz redova hrvatskog naroda.

Uprkos nekoliko pokušaja, gradonačelnik Ivan Penava iz HDZ, koji je predložio izmene i dopune Statuta čime je omogućeno ukidanje dvojezičnosti, nije želeo pred kameru Tanjuga, kao ni Marjan Pavliček iz Hrvatske konzervativne stranke, na čijem čelu je Ruža Tomašić, poznata po kontroverznim stavovima i izjavama, između ostalog i o Srbima.

2024 © - Vesti online