Utorak 18.08.2015.
19:28 >> 20:55h
Tanjug, Srna

Rusi i Srbi planiraju zajedničke vojne vežbe, EU nezadovoljna

mod.gov.rs
Pripadnici Vojske Srbije bili su učesnici i nedavno održanih Internacionalnih vojnih igara u Rusiji

Naime, kako je istakla Maja Kocijančić, portparol EU, zajedničke vojne vežbe Srbije i Rusije poslale bi pogrešan signal u sadašnjim okolnostima, jer Brisel očekuje da Srbija deluje u skladu sa obavezama i procesu pristupanja EU.

Prema navodima portala "Euroaktiv", i ruski mediji preneli su informaciju da će Beograd i Moskva krajem tekuće godine održati u Rusiji zajedničke vojne vežbe pod nazivom "Slovensko bratstvo".

- U sadašnjim okolnostima zajednička vojna vežba bi poslala pogrešan signal. Očekujemo da Srbija postupa u skladu sa svojim obavezama i procesu pristupanja EU - kazala je Kocijančić.

U vežbama bi navodno trebalo da učestuju i beloruske vojne snage.

Politka u skladu sa vojnom neutralnošću Srbije

Ministarstvo odbrane saopštilo je da radi na unapređenju i daljem razvoju najboljih mogućih odnosa sa svim državama i međunarodnim organizacijama.

Ministarstvo odbrane izdalo je saopštenje povodom izjave potparolke Evropske komisije Maje Kocijančič da bi u sadašnjim okolnostima zajednička vojna vežba Rusije i Srbije “poslala pogrešan signal“, kao i da EU očekuje od Srbije da postupa u skladu sa obavezama prema EU.

- Kada je reč o međunarodnoj vojnoj saradnji, posebno na bilateralnom planu, treba naglasiti da su u fokusu Ministrstva odbrane svakako aktivnosti koje maksimalno mogu da doprinesu stalnom podizanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije. U toj oblasti, Ministarstvo trenutno ima najrazvijeniju saradnju sa SAD i državama EU - saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da se saradnja sa SAD-om odnosi i na mnogobrojne programe školovanja i usavršavanja pripadnika Vojske Srbije, modernizaciju, kao i u humanitarnim akcijama.

- Kada je reč o aktivnostima sa Oružanim snagama Rusije, Ministarstvo odbrane poklanja istovetnu pažnju kao i sa drugim ključnim partnerima, ali u ovom momentu, to nije ni približno na nivou koji ostvarujemo sa drugim partnerima - saopštili su iz Ministarstva.


 

2024 © - Vesti online