Sreda 19.08.2015.
05:00
B. Đokić - Vesti

Ko krije Lopova i Vaćka

N. Đurović
Stanovanje na teret države: Jedna od brojnih vila na Dedinju

Nakon odbijanja predsednika Tomislava Nikolića da potpiše predlog Zakona o prodaji državne imovine kojim većina zakupaca državnih objekata ima pravo da ih otkupi po povoljnim cenama, javnost je saznala da Dipos ne samo da gazduje ogromnom imovinom, već da su zakupci državnih vila ljudi bliski vlastima, te da neretko i ne plaćaju zakup.

Medija Centar Beograd
Rodoljub Šabić

Svi podaci o imovini - javni

Pokušaj da se sakrije ko su zakupci državnih vila i stanova, pravdajući to Zakonom o zaštiti podataka, potpuno je u suprotnosti s ustaljenom praksom u Srbiji. Naime, svaki građanin ima pravo da proveri da li se neki stan ili kuća nalaze pod hipotekom, čime dolazi do podataka o vlasniku tog objekta.

To je potpuno razumljivo sa stanovišta kupca kako ne bi pazario stan koji je pod hipotekom. Takođe, u katastru svaki građanin može slobodno da traži podatke o vlasnicima bilo koje kuće, zgrade ili stana u Srbiji, bez ikakvih problema.

Đoko Krivokapić, direktor Diposa, izjavio je da je jedini razlog što spisak zakupaca ne može da objavi obaveza ovog preduzeća da poštuje Ustav i odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti pošto zakupci ne žele da im se imena pojave u javnosti.

Među takvima su i osobe pod nadimcima Vaćko i Lopov, koji godinama žive u državnim vilama i stanovima i još ne plaćaju zakup. Neki mediji otkrili su među zakupcima i zvezde estrade poput Gorana Bregovića i Merime Njegomir.

Dužni za zakup i komunalije

Mediji pišu da se pod nadimkom Lopov krije Budimir Bulatović, osnivač preduzeća Evropaska ekspertska grupa, čiji dug za najam vile na Banovom brdu iznosi preko 230.000 dolara, plus kamate. Veliki dužnik je i Žarko Pavlović, poznat po nadimku Vaćko, čiji je dug skoro 98.000 evra, plus kamate. Uz to, dužan je i za komunalije. On još nije napustio vilu u Tolstojevoj ulici na Dedinju koju je iznajmio od Diposa.

Na sve to poverenik Šabić odgovara kako se Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ne može upotrebiti u ovom primeru i da se podaci o zakupcima moraju dati javnosti na uvid.

- U većini slučajeva zakupci nisu pojedinci, već preduzetnici i firme. Na njih se Zakon o zaštiti podataka o ličnosti uopšte i ne odnosi. Čak i kad su u pitanju pojedinci, zakon kaže da se traženi podaci mogu objaviti i bez njihovog pristanka, posebno kad je reč o ličnostima od posebnog interesa za javnost. Još nisam dobio zahtev da se od Diposa traži objava podataka zakupaca državnih objekata, a ako ga dobijem, odobriću ga - objašnjava Šabić.

2024 © - Vesti online