Utorak 18.08.2015.
17:08
Tanjug

"Ako je odluka o ćirilici suprotna Ustavu, biće obustavljena"

Fonet
Sramna odluka: Ćirilica u Vukovaru nije poželjna

Kako je rečeno u Ministarstvu uprave, oni još nisu dobili obaveštenje Veća srpske nacionalne manjine Grada Vukovara. Isto obaveštenje, kažu, Veće treba da uputi gradonačelniku i Savetu za nacionalne manjine.
 

- Ministarstvo uprave, ako oceni da je opšti akt ili neka njegova odredba protivan Ustavu, ovomu Ustavnom zakonu ili posebnim zakonima kojima se uređuju prava i slobode nacionalnih manjina, obustaviće, u roku od osam dana, njegovu primenu - navode iz tog ministarstva.

Čekaju obaveštenje Veća srpske nacionalne manjine

Objašnjavaju da odluku Ministarstva uprave o obustavi primene opšteg akta sa predlogom za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti prosleđuje Vladi Hrvatske i o tome obaveštava Grad Vukovar.

Obustava od primene opšteg akta prestaje, kažu, ako Vlada Hrvatske ne pokrene postupak pred Ustavnim sudom u roku od 30 dana od dana prijema odluke Ministarstva uprave o obustavi.

Ministarstvo uprave smatra da bi davanje odgovora na pitanje da li je bilo eventualnih kršenja ustavnih prava u ovom trenutku moglo narušiti verodostojanost samog postupka nadzora ustavnosti i zakonitosti.

- Ministarstvo uprave je već donosilo odluke o obustavi pojedinih odredbi Statuta Grada Vukovara i vlada, a nakon toga i Ustavni sud su potvrdili tu odluku ministarstva. Napominemo da odluka Gradskog veća nije niti stupila na snagu.

U Ministarstvu uprave smatraju da samom odlukom tela lokalne samouprave nije prekršen predpristupni sporazum koji je Hrvatska potpisala sa EU, te da je o povredama koje bi mogle nastati postupanjem u sprovođenju nadzora državnih institucija prerano govoriti.

Izborna kampanja, ili ne?

U resoru uprave ne žele da komentarišu da li je odluka Gradskog veća Vukovara jedan od koraka u okviru predizborne kampanje koja u Hrvatskoj uveliko traje iako dan izbora nije određen.

- Ministarstvo, kao telo izvršne vlasti, suzdržava se od komentarisanja dnevnopolitičkih događaja, a posebno u kontekstu predizbornih aktivnosti. Predlažemo da na ovo pitanje potražite odgovor od političkih stranaka - navodi se u pisanom odgovoru.

U Ministarstvu smatraju da poštovanje prava nacionalnih manjina doprinosi boljitku međusobnih odnosa, nezavisno od toga da li se radi o položaju srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj ili hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

Upitani da li je ministar Bauk o odluci Gradskog veća Vukovara o ćirilici razgovarao sa premijerom Zoranom Milanović, iz Ministarstva kažu:

- U postupak nadzora ustavnosti i zakonitosti Vlada Republike Hrvatske uključuje se nakon eventualne odluke ministra uprave.

Agencija Hina javila je ranije da će se Veće srpske nacionalne manjine u Vukovaru verovatno u sredu žaliti Ministarstvu uprave na izmene gradskog Statuta.

2024 © - Vesti online