Sreda 19.08.2015.
04:00
N. S. Preradović - Vesti

Oštete budžet za 1,4 milijarde evra

Reuters/S.Z.
Sve u korist naše štete: Finansijskom nedisciplinom najviše pogođeni građani

Podatak da je državna kasa oštećena za 1,4 milijarde evra najviše bi trebalo da zabrine građane koji na izvestan način pomažu trgovcima jer ne traže račune. A baš ti građani najviše gube jer je manje novca za lekare, učitelje, najsiromašnije, invalide i bolesne.

Naime, od oko 190.000 fiskalnih kasa, čak 90.000 ne šalje podatke o evidentiranju prometa Poreskoj upravi.

Kazne

Kazne za neizdavanje fiskalnih računa mogu biti novčane u rasponu od 833 do 16.600 evra za pravno lice, odnosno od 416 do 4.166 evra za preduzetnike. Predviđena je i privremena zabrana obavljanja delatnosti u trajanju do 60 dana.

Đerđ Pap, stručnjak za poreze i jedan od bivših direktora Poreske uprave Srbije, kaže da je prva fiskalizacija propala. Umesto da bude pravilo, izdavanje računa postalo je izuzetak.

- U pojedinim delovima Srbije poreska inspekcija zatvorila je svaku treću radnju zbog neizdavanja fiskalnih računa, pa je onda jasno da je uvođenje fiskalnih kasa propao posao - kaže Pap.
Lani je u Srbiji zatvoreno samo 3.000 objekata zbog neizdavanja računa, a svega 554 zbog neprijavljenih radnika.

U istraživanju stavova građana o sivoj ekonomiji, čak 52 odsto njih priznaje da ne traži račun kada ga ne dobije, 17 odsto da to čini veoma retko, a samo devet odsto uvek zahteva da dobije fiskalni isečak. Podatak koji zabrinjava jeste da 81 odsto građana ne bi prijavilo ugostiteljski objekat u kojem ne izdaju račune.

U Srbiji se razmišlja o tzv. onlajn fiskalizaciji, koja daje mogućnost porezniku da u ponoć ili u dva ujutro proveri da li kafići ili radnje izdaju račune.

To sada nije moguće ne zato što neko isključi kasu, nego zato što postojeći programi dozvoljavaju da poreznik proveri celokupan dnevni promet, ali ne i evidentiranje iz časa u čas.

2024 © - Vesti online