Sreda 19.08.2015.
02:00
D. Dekić - Vesti

Ćirilica prognana iz Vukovara

Fonet
Još jedna u nizu fašističkih odluka u Hrvatskoj

Tu i nije kraj skandala članice Evropske unije koja se ulaskom u ovu zajednicu obavezala na poštovanje ljudskih i manjinskih prava. Za svako obraćanje na ćiriličnom pismu, moraće da se piše posebna molba i plati taksa. Beograd je hitno reagovao oštrom notom Zagrebu, a Brisel sramno žmuri na fašizam pridošlice u EU.

Taksa za Srbe

Izmenama Statuta je Srbima omogućeno da koriste ćirilicu u zvaničnim papirima, ali za svaki dokument moraju pismeno da se obrate zahtevom gradskom veću, a to će ih koštati 20 kuna, odnosno oko tri evra. Odobreno je i izvođenje srpske himne u svečanim prilikama, ali pošto bude izvedena himna Hrvatske. Odlučeno je da gradsko veće svakog oktobra raspravlja o dostignutom stepenu razumevanja, solidarnosti i dijaloga među građanima Vukovara i da u skladu sa zaključcima donosi odluku o proširivanju obima osiguranih individualnih prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru novim pravima.

U protestu srpskog Ministarstva spoljnih poslova navedeno je da se direktno negira ravnopravnost upotrebe jezika i pisma i krše osnovna ljudska i manjinska prava Srba. Srbija upozorava Hrvatsku da mora da poštuje međunarodne obaveze koje je preuzela.

Pevali ustaške pesme

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je rekao da je odluka o ukidanju dvojezičnih tabli najbolja ako se uzmu u obzir životne činjenice i okolnosti u gradu. Taj istup i ne čudi, ako se zna da je njegov zamenik na svom Fejsbuk profilu je kačio rečenicu "jednom četnik, uvek četnik Bog i Hrvati". Postoji i snimak na kojem je Pavliček sa predsednikom Gradskog veća, Igorom Gavrićem na svom venčanju peva "Oj ustaše braćo mila... Drinu ćemo pregaziti i Srbiju zapaliti..."

- Tražimo hitnu reakciju na odluku vlasti u Vukovaru čiji su najviši predstavnici ovih dana, u godini kada ceo svet slavi 70 godina pobede nad fašizmom, postali poznati široj javnosti po pevanju ustaških pesama iz vremena fašističke nezavisne države Hrvatske - saopštava MSP.

Da osionosti vukovarskih vlasti nema kraja govori i činjenica da je Statut grada promenjen bez javne rasprave, a njihovu odluku zamenik gradonačelnika Vukovara srpske nacionalnosti Dejan Drakulić vidi kao suprotnu zakonu i korak unazad u stečenim pravima Srba. Novi potez Vukovara u inače vrlo zahladnelim odnosima dve zemlje dočekan je u Srbiji sa velikim revoltom. Ministar za rad Aleksandar Vulin ističe da je od reagovanja hrvatske vlade važnije da li će i kako reagovati EU.

Nadležne u Briselu je pitao kako bi reagovali da je neko u Belgiji zabranio upotrebu nemačkog ili francuskog jezika, dodajući da ako EU može svojoj članici da dozvoli da zabrani upotrebu pisma jednom narodu, pitanje je kakve su njene vrednosti.

Kao i Vulin i zamenik predsednika parlamentarnog Odbora za dijasporu Miodrag Linta traži od Vlade Hrvatske suspenziju Statuta i tako zaštiti Ustav i pravo Srba da čuvaju nacionalni i kulturni identitet. Uz ocenu da se položaj srpske zajednice značajno pogoršao, posebno antisrpskom kampanjom 2013. Linta je rekao da EU ne sme da ćuti i apelovao na Brisel da traži od Zagreba da poštuje Ugovor o pristupanju EU, iz 2011. gde je navedena obaveza poboljšanja položaja Srba sprovođenjem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Ustavni zakon mrtvo slovo

- Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina garantovano je svim manjinama čije učešće prelazi trećinu opština i gradova, da koriste srpski jezik i pismo u javnoj upotrebi. Prema popisu stanovništa iz 2011. godine u Hrvatskoj, u 21 opštini i dva grada Srba ima više od 33 odsto. Međutim, ne samo u Vukovaru već i u drugim gradovima Hrvatske, ne poštuje se odluka o upotrebi ćirilice u javnom životu - istakao je Linta.

Rat oko ćirilice, kako smatra hrvatski analitičar Davor Đenero, dugoročno ugrožava poziciju Hrvatske u Vukovaru, ali kreatori politike u Zagrebu toga nisu svesni.

- Malo toga tako jasno pokazuje tu balkansku blokadu svesti kao ostvarivanje prava na korišćenje manjinskim jezikom i pismom u lokalnoj zajednici - kazao je Đenero dodajući da se dvojezičnost u Vukovaru mora ostvariti.

Hrvatski Savez antifašističkih boraca i antifašista vukovarsku odluku ocenio je kao sramotnu i nemoralnu. Vide je kao izvor novih mržnji koji se mora osuditi, a izmene statuta nazvaju "hrvatskom sramotom". Vukovarske vlasti su, kaže predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac sada i ozvaničile kampanju koja je dve godine vođena protiv ćirilice i pripadnika srpske zajednice.

- To je kršenje ustavnih i zakonskih odredbi u Hrvatskoj i bacanje pod noge odredbi ugovora sa EU koji je potpisalo 27 članica i prihvatio Evropski parlament - istakao je Pupovac.

2024 © - Vesti online