Utorak 18.08.2015.
15:42
24sata.rs

Novi Sad u čudu: Stigao prvi migrant

Reuters
Ne zna ni sam kako je završio u Novom Sadu (Foto: Ilustracija)

Migrant Asijah K. (25) iz Tunisa u traženju puta ka izlasku iz Srbije zalutao je u Novi Sad i već nedelju dana spava u parkiću među zgradama na Detelinari. Kako je objasnio na lošem engleskom, on čeka prijatelje da ga odvedu u Beograd, i izgleda da uopšte nije svestan da je sada bliži severu Srbije, odakle grupe migranata napuštaju našu zemlju.

- Policija me je uhvatila i ovde su me ostavili, ne znam ni zašto ni kako, slabo sam ih razumeo - kaže on.

Nije išao daleko od tog mesta, a od sunca se sklonio u parkiću kod košarkaškog igrališta. Kako kaže, spava u žbunju pored, gde se nalazi i jedan dušek.

- Nadam se da će prijatelji uskoro doći po mene i da ćemo zajedno nastaviti putovanje, najverovatnije u Francusku - kaže Asijah.

On trenutno ne zna gde su oni i retko se pomera od mesta na kom provodi noći i dane.

Nije uspeo da objasni kako je dospeo u Novi Sad tražeći izlaz iz Srbije, niti zašto su ga policajci privodili. Engleski govori loše, a sprski nimalo. Prizor azilanta koji spava na novosadskim ulicama još nije viđen, jer većina migranata uopšte ne napušta autobuse koji voze za Suboticu i staju u Novom Sadu.

Pojavljivanje ovog Tunišanina uplašilo je stanare Detelinare.

- Primetili smo ga, cela zgrada priča o njemu. Gledali smo na televiziji kolone ljudi koje prolaze, ali u Novom Sadu do sada nije bilo nikoga - objašnjava stanarka zgrade pored Mirjana Takač.

Asijaha niko nije uznemiravao, ni napadao, ali kako kažu komšije ni on nikog nije dirao, naprotiv gotovo je nepomičan. Ima i onih koji su prihvatili novog komšiju i pomogli mu.

- Videla sam da je komšinica pravila sendviče i donosila mu da jede, teško je sporazumeti se sa njim, mlađi koji znaju engleski su probali, ali dosta bezuspešno - kaže Takačeva.

Asijah kaže da su ga prethodnih dana obilazili stanari okolnih zgrada i donosili mu hranu, vodu, pa čak i novac.

2024 © - Vesti online