Utorak 18.08.2015.
13:23
Tanjug

Nemci šalju pomoć za izbeglice u Grčkoj

Reuters
Izbeglice u redi za sendvič na grčkom ostrvu Kos

Svaki higijenski paket uključiće dvomesečne higijenske potrebe izbeglica, od paste za zube, sapuna, deterdženta za pranje veša, proizvoda za potrebe beba do pelena, a troškove projekta "pokriće" nemačko ministarstvo inostranih poslova.

Zajters ocenio da je loša situaciju na grčkom ostrvu i naveo da mnoge iscrpljene izbeglice koje dolaze na Lezbos brodovima, moraju da spavaju na podu i nemaju zdravstvenu negu.

- Da bi se sprečilo širenje bolesti u ovoj situaciji, izuzetno je važno da se poboljšaju higijenski uslovi - istakao je Zajters.

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) pozvao grčke vlasti da pokažu veću odvažnost i imenuje nekoga da koordinira operacijom humanitarne pomoći na nekom od njihovih manjih ostrva. 

Prema njegovim rečima policija je umorna i iscrpljena, ali izbeglice su "takođe isfrustrirane zbog čekanja danima na dokumente i često ne dobijaju osnovnu pomoć".

- Uslovi u Atini su jednako loši kao i na ostrvima - dodao je Spindler.

Do kraja godine 750.000 azilanata u Nemačkoj

Do kraja godine bi u Nemačku moglo stići do 750.000 azilanata, što je znatno više od dosadašnjih procena vlade u Berlinu, objavio je nemački dnevnik "Handelsblat".

Nemačka vlada je procenjivala da bi oko 450.000 izbeglica do kraja godine moglo da potraži azilantski status i krov nad glavom u Nemačkoj.

Ovaj dnevnik navodi da je samo u Hamburgu u prvom kvartalu ove godine oko 6.700 ljudi tražilo zaštitu, a da je samo u julu 5.700 izbeglica podnelo zahtev za azil. U pokrajini Baden-Virtemberg je u julu 7.065 osoba tražlo azil, što je dvostruko više nego u maju, navodi ovaj dnevnik.

- Ovde bi smo morali svaki dan da gradimo jedan soliter, kako bi mogli sve da ih primimo - rekla je pokrajinski ministar za integracije Bilkaj Ener za "Handelsblat".

2024 © - Vesti online