Utorak 18.08.2015.
03:00
Ž. Marković - Vesti

Portali u Bosni zovu na džihad

printscreen
Naslovnica jednog portala u BiH

"Uskoro će vas velika tragedija pogoditi. Niste ni svesni onoga što vam se sprema. Poručujemo da će uskoro imati mnogo toga da se objavljuje kad uspavane ćelije i borci Islamske države počnu raditi u BiH i na Balkanu", napisano je na sajtu koji je poslednjih nekoliko dana na novoj adresi.

U drugom tekstu nastavili su da likuju zbog smrti Tomislava Salopeka.

"Egipatska, a i hrvatska vlada nisu baš brinule puno o Tomi, već su samo čekali njegovo pogubljenje, pa da napune novine izražavajući svoju žalost i tugu i zgražavajući se prizorom. Licemeri su takođe našli mesto u svemu ovome. Nakon objave ove vesti na stranici vijestiummeta.com portal je sutradan oboren. Rad koji je bio na vijestiummeta.com neće stati, nego se nastavlja, uz Alahovu pomoć, na ovoj stranici dok ne uspemo vratiti nazad vijestiummeta. Hvala Alahu koji pomaže svoje iskrene robove mudžahidi, a Tomi, Tomici želimo da mu nije laka zemlja", poručili su ekstremisti.

Neko ih pušta

Dušanka Majkić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH, ocenila je za banjalučke medije da Vijesti ummeta i slični portali godinama rade bez problema.
- Navodno, ne zna se ko stoji iza tih portala, ali činjenica je da se time niko ozbiljno nije bavio. Javne poruke mržnje i pretnje likvidacijama skandalozne su i nedopustive. Oni u BIH koji se bave time znaju odakle se to šalje, ali to nekome odgovara i zato neko godinama to svesno dopušta i podstiče - kazala je Majkićeva.

U BiH već godinama deluju ekstremistički portali čije vlasnike niko nikad nije procesuirao, iako šire prilično spornu ideologiju, pozivaju na nasilje i džihad, a sumnja se i da se preko tih portala vrbuju mladići za učešće u ratovima u Siriji i Iraku. Sagovornik "Vijesti" iz bezbednosnih službi u Sarajevu kaže da unutar tog sistema ne postoji stvarna volja za obračun sa internet ekstremistima, ali naglašava da je mnoge od njih veoma teško naći.

- Mnoge od njih je veoma teško i naći jer nemaju registrovane adrese u BiH, niti bilo kakav drugi kontakt - kaže izvor "Vesti".

Reporteri "Vesti" pokušali su da stupe u kontakt sa moderatorom portala Vijesti ummeta pozivajući broj za koji su kolege iz Sarajeva rekle da pripada osobama koje stoje iza ovog sajta, ali taj broj je odavno isključen. Interesantno je da na novom portalu ekstremisti napadaju i druge ekstremističke portale, poput Saff.ba , što govori da i unutar ove strukture postoje određene nesuglasice. Portal proziva i najuticajniji bošnjački list "Dnevni avaz", nazivajući ih "kjafirima", odnosno nevernicima.

2024 © - Vesti online