Utorak 18.08.2015.
07:45
J. L. Petković - Vesti

Biće kako Berlin kaže

Fonet
I KFOR u nemačkim rukama: Generali Ljubiša Diković i Erhard Drevs 2012.

Taj dokument bi trebalo da sadrži rezime već postignutih sporazuma, ali će se u njemu naznačiti i teme koje tek stižu na dnevni red: imovina, platni promet, međusobna potraživanja, položaj SPC i prava srpske zajednice, podsticanje prekogranične saradnje i saradnje u međunarodnim organizacijama.

Poslednja tema je prema pisanju beogradskih medija, najspornija tačka, jer je suprotna svemu što Beograd čini protiv članstva Kosova u Unesku.

Tu "ofanzivu" predvodi šef srpske diplomatije Ivica Dačić, predsednik Srbije Tomislav Nikolić i vrh SPC. Kako se spekuliše, oni time žele da utiču na Vučićev tim da ne poklekne pod pritiskom i stavi potpis na novi dogovor.

Saksije i žardinjere

Jedna od tema razgovora u Briselu biće i Park mira u severnom delu Kosovske Mitrovice. Priština uporno pokušava da natera Beograd da se uklone saksije i žardinjere sa cvećem koje se nalazi kraj mosta na Ibru.

U već potpisanom briselskom sporazumu dogovoreno je regionalno predstavljanje Kosova u organizacijama i na skupovima, ali uz zvezdicu i naznaku vezano za Rezoluciju 1244. Međutim, ovaj novi dogovor bi podrazumevao otvorena vrata Kosovu u svim međunarodnim organizacijama, pa tako i UN. Navodno, glavni inicijator ovog dogovora je Nemačka, koja ovaj rezultat želi da predstavi na velikoj regionalnoj konferenciji koja će se održati krajem avgusta u Beču.

Članstvo i u Interpolu

Priština je podnela zahtev i za članstvo u Interpolu. O ovoj temi bi trebalo da se raspravlja u novembru, na 84. zasedanju Generalne skupštine te organizacije. Skender Hiseni, kosovski ministar unutrašnjih poslova, očekuje "pozitivan odgovor, čak i ukoliko bude doneta odluka da Kosovo prethodno mora da ispuni standarde koji se tiču legislative".

Zvanična Priština se i ponaša kao da je dobila zeleno svetlo za ulazak u UN na mala vrata. Skoro mesec dana pokušavaju da se domognu članstva u Unesku, uvlačeći u tu priču i predstavnike verskih zajednica na KiM koje su toj organizaciji poslali krajnje diskutabilno pismo.

2024 © - Vesti online