Ponedeljak 17.08.2015.
14:51
B92, Jutarnji.hr

Vukovar bez dvojezičnih tabli: Ćirilica samo na zahtev Srba

Fonet
Ćirilica samo na pisani zahtev

Za izmene je glasallo deset većnika vladajuće koalicije HDZ-HKS uz podršku većnice HDSSB-a Slavice Jelinić, koja je osigurala presudni glas za prihvatanje izmena Statuta, a protiv ili suzdržano bilo je deset većnika iz redova SDP-a, SDSS-a, HNS-a i SNS-a, javlja Hina, a prenosi Jutarnji.hr.

Izmenama Statuta su usvojene dve odluke - Statutarna odluka o izmenama i dopunama Statuta i Statutarna odluka o ostvarivanju ravnopravne službene upotrebe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara, kojom bi se postupno osiguravala individualna prava građana srpske nacionalnosti u Vukovaru.

Predlogu izmena Statuta, na kojima je radio savetnički tim vukovarskog gradonačelnika uz konsultacije sa ustavnopravnim stručnjacima iz Osijeka i Zagreba, protive se većnici opozicionih stranaka, posebice SDSS-a čiji je predsednik Kluba većnika Dejan Drakulić u raspravi utvrdio da je time pripadnicima srpske nacionalne manjine osigurano manje prava nego što ih sada imaju.

- Nigde u Statutu ne piše da je uvedena ravnopravna upotreba srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru - zamerio je Drakulić.

Predsednik Kluba većnika SDP-a Goran Bošnjak zamerio je "poigravanje" s pravima nacionalnih manjina u Vukovaru.

- I ono malo prava što ste predvideli ograničavate, pa tako pravo da građani srpske nacionalnosti mogu gradske akte dobiti na ćiriličnom pismu sužavate tako što propisujete da to mogu dobiti nakon pisanog zahteva - kazao je Bošnjak.

Izmenama Statuta nisu predviđene dvojezične table na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru, a Gradsko veće dužno je da razmatra svake godine dostignuti stepen "razumevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara, te da u skladu s raspravljenim i donesenim zaključcima donosi odluku o mogućnosti, odnosno potrebi proširivanja opsega osiguranih individualnih prava pripadnika srpske nacionalne manjine koji žive u Gradu Vukovaru novim pravima".

2024 © - Vesti online