Utorak 18.08.2015.
04:30
vesti.mojauto.rs

Čuvajte dokumenta na putu ili...

volvocars.com
Da vam ne presedne putovanje, napravite kopije dokumenata

Saobraćajna i vozačka dozvola

Povedite računa jer se zahtev za promenu saobraćajne i/ili vozačke dozvole ne može prijaviti preko diplomatsko-konzularnih odeljenja, već isključivo nadležnim organima u Srbiji. Uz to neophodno je pisanje izjava o razlozima i okolnostima pod kojima se to desilo. Dakle sve dok ne dođete u Srbiju ova dokumenta ne možete izvaditi, zato ih čuvajte kao oči u glavi.

Putno osiguranje

Ako izgubite putno osiguranje kontaktirajte osiguravajuću kuću u kojoj ste ga kupili. Njima ćete ostaviti sve potrebne podatke, kao i adresu na koju vam mogu dostaviti novo osiguranje. Za ovo ne treba plaćati nadoknadu.

Međunarodna vozačka dozvola i žuti karton

Gubitak dokumenata koje izdaje AMSS možete prijaviti našoj ambasadi ili direktno AMSS -u. Međunarodnu može izvaditi neko umesto vas sa potrebnim dokumentima, ali ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom nije moguće izvaditi na daljinu bez vlasnika i korisnika vozila.

Zeleni karton

Ovaj dokument više nije potreban za većinu evropskih zemalja. Međutim, ako putujete ili samo prolazite kroz Makedoniju i BiH, biće vam neophodan. Ako ga na odmoru izgubite potrebno je da kontaktirate osiguravajuću kuću gde je zelena karta i kupljena i da tražite duplikat ili izdavanje novog kartona (plaćate pun iznos). Do tada ne smete voziti automobil u ovim zemljama jer se smatra da ste u prekršaju.

Pasoš i lična karta

Nestanak odmah prijavite policiji ili ambasadi (konzulatu) i lična karta će biti proglašena nevažećom, a novu dobijate tek u Srbiji, dok za pasoš obavezno tražite potvrdu da ste gubitak prijavili. Čak i za ovu potvrdu morate imati broj pasoša (zato ga kopirajte pre puta) a izdaje vam se putni list sa kojim se možete vratiti direktno nazad u Srbiju.

Platna/kreditna kartica

Ako izgubite ovu karticu to odmah morate prijaviti banci kako bi je blokirali. Međutim, problem je u tome što većina banaka ne može da vam pošalje novu karticu u inostranstvo, pa praktično ne postoji način da podignete svoj novac, osim ako nekoga ranije niste ovlastili na vaš račun.

Ako ostanete bez novca

Ukoliko izgubite sav novac i/ili platne kartice, postoji mogućnost da neko od vaših prijatelja ili rodbine uplati novac na račun diplomatsko-konzularnog  predstavništva Republike Srbije u državi u kojoj ste, a tamo će vam isplatiti novac.

Ključevi od automobila

Uvek na put ponesite rezervne ključeve od automobila, jer ako ostanete bez njih u inostranstvu, morate pronaći zvanični servis vašeg vozila gde će vam poručiti novi ključ od fabrike a to može potrajati i nekoliko dana. Uz to, morate imati saobraćajnu dozvolu, a znajte da za novi ključ treba izdvojiti i po nekoliko stotina evra.

2024 © - Vesti online