Ponedeljak 17.08.2015.
13:35
Večernji list.hr

"Al Arabija" objavila nove detalje: Hrvat bio bez zaštite, otmičare odala uniforma

youtube.com
Sitan pesak i uniforma "odali" otmičare

Nakon razgovora s visokim zvaničnicima egipatske vojske, obaveštajnim službama i ministarstvom unutrašnjih poslova, kao i sa stručnjacima za islamističke terorističke grupe, potvrđena je sumnja da je Salopeka zapravo otela, ali i pogubila, libijska islamistička teroristička organizacija "Jamat Ansar al Suna" u Libiji koja propagira istu ideologiju kao i ISIL, piše Večernji.hr.

Novinar iz Kaira, Ashraf Abdulhamid, koji je istražio slučaj, ističe da nakon otmice i likvidacije Tomislava Salopeka u javnost izlazi mnogo iznenađujućih detalja.

Kako kaže, ono što je javnosti već bilo poznato jeste da su nakon otmice egipatske snage ispitivale vozača koji im je dao važne i podrobne informacije o otmičarima, koju su vrstu naoružanja imali i kog su porekla, što je zaključio prema govoru.

Hrvat bio jedini bez zaštite

Do sada nije bilo izneto u javnost da su odmah bili pregledani i svi snimci sigurnosnih kamera koje su bile na putu kretanja Salopeka, kao i na mestu otmice, što je pomoglo u brzom otkrivanju automobila sa svim ličnim stvarima T. Salopeka.

Potvrđeno je da je Hrvat otet 22. jula u 7.30 sati u području uz Zapadnu pustinju, koje je izolovano, napušteno i u kome – kako kažu stručnjaci – vlada bezakonje.

Prvi detalji na koje su naišli egipatski istražitelji su ih naveli da pomisle da su imali pomagače unutar francuske kompanije CGG za koju je Salopek radio, koji su otmičarima dojavili vreme i rutu kojom je Salopek trebalo da prođe.

Posebno je zanimljivo to što je otet državljanin koji nije imao posebnu pratnju ni zaštitu, dok su svi ostali strani radnici u toj kompaniji bili zaštićeni.

Obaveštajna služba i dalje vodi opsežnu istragu u tom smeru, jer teroristi koji su došli iz Libije nisu došli bez podrobnih informacija. Isto tako, nakon obavljanja niza informativnih razgovora, zaključili su da su otmicu hrvatskog državljanina u Egiptu naručili pripadnici terorističke organizacije Islamske države s poluostrva Sinaja.

Otkrio ih pesak

Otmičari su došli iz Libije, pa su Tomislava nakon otmice odveli u Libiju, gde su ga i pogubili.

- Na osnovu sveobuhvatne i detaljne istrage koju je obavila egipatska obaveštajna služba, zaključili smo da su otmicu izveli pripadnici "Jamat Ansar al Suna" iz Libije koji usko sarađuju s terorističkom grupom Islamska država.

Njihove sumnje potvrdio je i jedini video u kom su pripadnici Islamske države prikazali Tomislava kako kleči i čita poruku napisanu na papiru, na kom je, nakon detaljne analize, vidljiv glatki pustinjski pesak kakvog ima samo na području Libije.

Različita i uniforma egzekutora

Ono što možemo primetiti na snimcima, što takođe ide u prilog tvrdnji da Salopeka nije otela grupa ID, već "Jamat Ansar Al Suna", jeste i razlika u snimcima ranijih egzekucija.

Naime, na svim snimcima koje je ID do sada objavila uz zarobljenika je stajao egzekutor maskiran od glave do pete u crnom, nalik na nindžu, dok je talac bio u novom naranžastom kombinezonu identičnom onome koje nose zatvorenici u Gvantanamu.

U slučaju Salopek egzekutor je bio u vojnoj maskirnoj uniformi, a Tomislav je nosio izbledeli radnički kombinezon, što je takođe dokaz da su otmičari bili pripadnici druge grupe islamističke terorističke organizacije - kaže ekspert za bezbednost, Egipćanin Khaled Okaša za Al Arabiju.

Otmica bila deo propagande

Da je teroristima cilj bila zaista razmena ili otkupnina, ne bi toliko dugo čekali s objavom videa, smatra Okaša i napominje da u prilog tome govori i to što u zatvorima nema žena pripadnica ID, kao i da nikad nisu dali listu imena žena za koje su tražili razmenu.

- Sve to dokazuje da je ta otmica bila samo deo propagande kojom teroristi žele da pokažu svetu da je Egipat nesigurna zemlja. Cilj te otmice nije bila razmena, već zastrašivanje stranih turista i investitora. Naime, obavljivanje videa došlo je u vreme kada je egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi izjavio da je Egipat sigurna zemlja - govori Okaša i tvrdi kako je na snimcima uz Tomislava bila zastava ID koja je imala nameru da zavara egipatske službe koje su pokrenule akciju širih razmera na području Sinaja u potrazi za otetim Hrvatom.

Obavešteni dan pre

Visoki izvori iz egipatskoga MUP potvrdili su za "Večernji list" navode koje je objavio arapski portal "Al Arabija.net" da je hrvatski državljanin Tomislav Salopek isti dan kada je i otet i prebačen u drugu zemlju, po svemu sudeći Libiju, gde islamisti imaju jako uporište. Na teritoriji Egipta nije nađen trag otetog Tomislava.

Osim ove potvrde, "Večernji list" je iz istih izvora dobio i potvrdu da su egipatske vlasti o tome da je Tomislav prebačen u Libiju obavestile Hrvatsku dan pre objave fotografije na kojoj je navodno pogubljeni Hrvat. Isto to potvrdio je i stručnjak za nacionalnu sigurnost blizak državnom vrhu.

Međutim, on ističe da samom Egiptu ovakav događaj zapravo odgovara jer su na taj način pokazali kako sada svi vide s kim imaju posla, a egipatski predsednik El Sisi uspeo je da na svoju stranu privoli EU i SAD, koji su ga još donedavno kritikovali da vodi državu kao diktator. To se sada više ne spominje.

Navodi kako je, u vreme otmice Salopeka, SAD Egiptu isporučio 8 F-16 aviona. Dakle, poruka službenog Egipta nakon pogubljenja Salopeka jeste da im se daju sredstva, oružje u borbi protiv islamista.

Na istom mestu na kom je otet Salopek, pre tačno godinu dana otet je i američki državljanin, radnik u jednoj američkoj naftnoj kompaniji. Odgovornost je preuzela Sinajska pokrajina, koja je objavila snimak smaknuća četiri meseca kasnije. Stručnjaci nemaju dokaze da ta grupa, ogranak ID, deluje na teritoriju Kaira. Slučaj Salopek i libijska veza sada bacaju novo svetlo i na taj slučaj i delovanje islamista.

2024 © - Vesti online