Ponedeljak 17.08.2015.
13:48
Tanjug

Ministarstvo prosvete objavilo spisak viškova

Fonet
Nisu liste za otpuštanje

Na sajtu su za vikend objavljene liste viškova nastavnog i vannastavnog osoblja u osnovnom i srednjem obrazovanju, kao i u muzičkim školama.

"To nije lista onih koji čekaju na otpuštanje, već onih koji čekaju na zapošljavanje u nekoj od škola gde postoji potreba za novim radnim mestom", objasnilo je Ministarstvo.

Preciziraju da su liste tehnoloških viškova predviđene Posebnim kolektivnim ugovorom kao rezultat dogovora sa sindikatima i da predstavljaju dodatnu zaštitu prava zaposlenih u prosveti.

Ministarstvo poručuje i da prethodnih godina te liste nisu blagovremeno i na pravi način formirane, što je u praksi usporavalo ili onemogućavalo primenu.

Na poslednjim razgovorima sa sindikatima, kako se dodaje, obećano je da će liste biti na vreme objavljene, kako bi i zaposleni i sindikati mogli da provere da li su prava zaposlenih zaštićena.

Ministarstvo podseća da je odredbama Posebnog kolektivnog ugovora propisano da pre početka školske godine direktori škola dostavljaju liste zaposlenih za čijim radom je prestala potreba u potpunosti ili delimično. Te liste pored direktora overavaju predstavnici sindikata.

Te odredbe su rezultat dogovora sa reprezentativnim sindikatima i jedina svrha lista je da se omogući prednosti zaposlenima za čijim radom je prestala potreba prilikom popunjavanja upražnjenih mesta u drugim školama.

Informacije o tehnološkim viškovima se dostavljaju ažuriranjem kadrovskih podataka u centralnoj bazi zaposlenih novog informacionog sistema, a štampani primerak izvora se dostavlja nadležnoj školskoj upravi najkasnije do 15. avgusta, overen i potpisan od strane direktora škole predstavnika sindiakta.

2024 © - Vesti online