Ponedeljak 17.08.2015.
12:13
Tanjug

Lavrov: Ukrajina sprema novu ofanzivu protiv prorusa

Reuters
Lavrov zabrinut

- Ono čemu svedočimo jeste da vlada u Ukrajini pokušava da podstakne rast tenzija putem nekih neverovatnih i ludih izjava - rekao je Lavrov na konferenciji za štampu u Moskvi, a preneo je Rojters.

Šef ruske diplomatije je takođe izrazio zabrinutost povodom sprovođenja mirovnog sporazuma iz Minska.

- O tom problemu redovno razgovaram sa svojim kolegama, pa sam neki dan razgovarao sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem i šefom nemačke diplomatije Frank-Valterom Štajnmajerom - rekao je on.

Tokom protekle noći u dve oblasti Istočne Ukrajine došlo je do sukoba između ukrajinskih i proruskih snaga u kojima je poginulo nekoliko civila, saopštavaju dve strane.

Regionalna policija u Marijupolju, luci na Azovskom moru, je saopštila kako su najmanje jedan muškarac i jedna žena poginuli, dok je nekoliko ljudi,uključujući i jednu desetogodišnju devojčicu, ranjeno kada su proruske snage granatirale grad Sartan, udaljen od Marijupolja oko 20 km, prenosi Rojters.

Na vebsajtu proruskih snaga DAN citiran je jedan major proruskih snaga koji je rekao kako su najmanje tri osobe poginule, a četiri ranjene kada su vladine snage granatirale mesto Gorlovka, severoistočno od Donjecka.

Pojačavanje neprijateljstava izaziva zabrinutost vlada zapadnih zemalja u pogledu budućnosti sporazuma o prekidu vatre iz Minska, koji vide kao još uvek najbolju osnovu za okončanje sukoba.

2024 © - Vesti online