Ponedeljak 17.08.2015.
09:36 >> 20:53h
Tanjug

"Ivanoviću sve lošije (malaksao, dezorjentisan), ali ne odustaje"

A. Čukić
Teraju ga da ili prekine štrajk ili da uzima bar tečnu hranu (Foto: Ilustracija)

- Ivanović je vrlo malaksao, neispavan je, pati od nesanice, dezorijentisan je i nije u stanju da se koncentriše. Sa njim je sada vrlo teško voditi neki ozbiljniji razgovor, jer on praktično nije u stanju ni da izdrži posetu advokata - rekao je za RTS Vlajić, koji je sinoć posetio Ivanovića.

Vlajić je ukazao da je Ivanović ozbiljan u nameri da nastavi štrajk, iako mnogi utiču na njega - branioci, lekari, prijatelji i porodica, koja traži da nešto učini, da ili prestane sa štrajkom ili da promeni režim.

- Njima ovaj štrajk pada znatno teže, nego njemu - rekao je Vlajić i najavio da će danas ponovo razgovarati i da će verovatno Ivanović od sutra početi da uzima supu, koja se služi u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici, dakle, tečnu hranu.

Ivanović počeo da uzima tečnu hranu

Advokat Nebojša Vlajić, branilac lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića koji 11. dan štrajke glađu, izjavio je da je Ivanović počeo postepeno da uzima tečnu hranu.

On je najavio da će Ivanović verovatno dozvoliti potpunu primenu infuzionih fizioloških rastvora, koji se daju putem infuziju.

- On štrajk ne prekida, on čvrstu hranu neće uzimati, on jednostavno menja režim ovoga štrajka - objasnio je Vlajić i ocenio da je odluka sudije da Ivanoviću zabrani posete nesrećna odluka.

Ivanovićev advokat je ukazao da ni juče, ni prekjuče nije bilo dozvoljeno da Ivanovića poseti porodica i da je prekjuče čak odbijena i poseta njegovog sveštenika koji je dolazio da ga ubedi da prekine štrajk.

Vlajić je objasnio da je i sam imao teškoća pre dva dana kada je želeo da ga obiđe. "Sudija je doneo novo rešenje kojim praktično objašnjava ono staro rešenje i kaže da sada branioci mogu da ga posećuju, što po mom mišljenju nije smelo da bude sporno ni u jednom trenutku", ocenio je Vlajić.

Kardiolog i član konzilujuma lekara koji se brinu o Ivanovićevom zdravlju u bolnici u Kosovskoj Mitrovici dr Milan Jakovljević izjavio je da je zdravstveno stanje Ivanovića i pored adekvatnog medicinskog tretmana nepromenjeno u odnosu na prethodni dan.

- Svi vitalni parametri su dobri za sada, s tim da je tokom jučerašnjeg dana zbog nemogućnosti da ga poseti porodica u prepodnevnim satima imao akutnu stresnu situaciju koja se ispoljila skokom pritiska (180/110) napetosti, uznemimirenosti i promene raspoloženja.

Jakovljević je dodao da se na Ivanovića vrši pritisak da prekine štrajk glađu što bi, kako je rekao, mnogo olakšalo dalje lečenje i bilo navažniji lek za poboljšanje njegovog zdravstvenog stanja.

- Ima nekih naznaka da će nas poslušati - kazao je Jakovljević.

"Ne daju porodici i braniocima da ga posete - kršanje prava"

Zabrana licima, koja spadaju u njegovu najužu porodicu i braniocima da ga posećuju je kršenje njegovih ljudskih prava, naglasio je Vlajić i najavio da će se danas obratiti sudiji sa zahtevom da se dozvoli da ga porodica posećuje, jer on ima pravo na posetu porodice.

2024 © - Vesti online