Nedelja 16.08.2015.
19:59
Tanjug

Nemačka povlači vojsku iz Turske

Reuters
Na jugu Turske raspoređeno je oko 250 nemačkih vojnika

Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen najavila je ovog vikenda da će Berlin dopustiti da trogodišnja misija, koja podrazumeva raspoređivanje sistema "Patriot", istekne u januaru, i da neće tražiti odobrenje parlamenta da ona bude produžena.

Nemačka, SAD i Holandija su rasporedile sisteme "Patriot" početkom 2013. pošto je Turska tražila od svojih partnera u NATO da joj pomognu u zaštiti njene teritorije u svetlu eskalacije građanskog rata u Siriji.

Holandija je okončala misiju početkom godine i zamenila ju je Španija, naveo je Rojters.

- Središte pažnje se pomerilo kada je reč o pretnji u ovom ratom razorenom regionu. Ono sada potiče od terorističke organizacije Islamska država - rekla je Lejen u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva odbrane.

Ta ekstremistička grupa ne poseduje rakete, podseća AP.

Fon der Lejer je istakla da je Nemačka posvećena stabilizaciji regiona i da će nastaviti da obučava i podržava kurdske i iračke snage koje se u iračkom gradu Erbilu bore protiv džihadista.

Odluci su prethodile kritike nemačkih zvaničnika upućene vojnoj operaciji turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana protiv kurdskih pobunjenika i njegove izjave prošlog meseca da je mirovni proces Turske sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), započet 2012, praktično okončan.

- Erdoganova vlada je uložila mnogo u pomirenje sa Kurdima - rekao je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer u intervjuu za nemački list "Bild am zontag".

- Ona ne može da dozvoli da svi mostovi podignuti tokom ovog procesa, budu srušeni - dodao je on.

U isto vreme, Štajnmajer je upozorio protiv prebrze osude Turske, navodeći da je ona primila više izbeglica iz Sirije i Iraka nego bilo koja druga država, kao i da se suočava sa velikom pretnjom na svojoj granici od građanskog rata u Siriji.

2024 © - Vesti online