Ponedeljak 17.08.2015.
05:00
Ž. Marković - Vesti

U Bosni proslavili pogubljenje Hrvata

printscreen
Otvorena mržnja: Poruka na sajtu pre nego štoje zabranjen

Portal Vijesti ummeta objavio je informaciju o pogubljenju Salopeka uz fotografiju obezglavljenog tela, a prateći tekst završen je rečenicom: "Ovo je kraj hrvatskog državljanina i svakog ko se poigrava sa Islamskom državom." Nakon što su usledile brojne reakcije sajt je oboren, i još je nedostupan. Nepoznato je da li je u pitanju hakerski napad ili nešto drugo.

Iza portala Vijesti ummeta, kako saznajemo, stoji grupa vehabija. Poznat je po tome što među prvima objavljuje informacije o tome ko je iz BiH otišao da ratuje u Siriju, ali i ko je poginuo u borbi za Alaha. Domen portala registrovan je u Saudijskoj Arabiji, ali vesti se objavljuju na srpsko-hrvatskom jeziku.

Ilegalci iz Visokog

Mediji u Banjaluci pre dva dana objavili su priču o portalu Saff, za koji je utvrđeno da deluje ilegalno. Naime, provereni su podaci o udruženju koje je vlasnik sajta i utvrđeno da na adresi ovog udruženja u Visokom kod Sarajeva nema nikoga.

Ranije je bilo pokušaja da se ovaj, ali i portali poput Saff.ba, Putvjernika.com ili Islambosna.ba prijave policiji zbog širenja ekstremističkih ideja, ali reakcija nadležnih je izostala.

Ekspert za terorizam Dževad Galijašević, koji godinama upozorava na internet džihad u BiH, kaže da internet postaje poligon sa koga se kamenuje svako ko ne misli kao ekstremisti. U tome prednjači nekoliko portala koje uređuju bivši pripadnici odreda El mudžahedin. Preko portala se vrbuju mladi ljudi za odlazak na strana ratišta, ali se i pune glave raznih ekstremista u BiH koji su nakon toga spremni na sve.

- Plasiraju priče o ugroženosti islama, i odbrani religije, i tako hvataju labilne koji se polako pretvaraju u osobe koje su spremne da poginu za islam. Šalje se poruka da je u redu ratovati za islam. Ako to nije bezbednosna pretnja, ne znam šta je - kaže Dževad Galijašević, ekspert za terorizam.

2024 © - Vesti online