Ponedeljak 17.08.2015.
08:45
K. Nedeljković - Vesti

Naše bebe nemaju cenu

Reuters
Pitanja bez odgovora: Mnoge porodice godinama tragaju za nestalim bebama

Niko nije zadovoljan, pošto zakon predviđa samo istragu, bez krivične odgovornosti i krivičnog gonjenja. Predviđena je i novčana nadoknada u visini od oko 10.000 evra ukoliko nije moguće da se utvrdi sudbina nestalog deteta zbog povrede prava na porodični život.

- Nacrt zakona koji je u toku odbijamo u bilo kojoj verziji, jer nikakav novi zakon nije potreban. Na stranici Akti na našem sajtu postoje zahtevi koje mediji ne smeju da prenesu. Taj zakon nam nameće EU sa prozapadnim strankama, kao i nevladinim organizacijama poput Jukoma i prozapadnih medija već 13 godina. To za nas nije ništa novo - kažu iz originalne Beogradske grupe roditelja i članova porodica iz afere krađa beba.

Politička, a ne pravna blokada

- Politički činioci najviše koče naše slučajeve. Ovo je politička, a ne pravna blokada. Pravnih prepreka nema da istina izađe na videlo - ističu grupe porodica ukradenih beba iz Srbije okupljene oko sajta krađabeba.org iz Beograda, Novog Sada, Bačke Palanke.

Najpre su uspeli da nauče nekoliko neukih roditelja da su nam slučajevi zastareli, da bi imali bar šačicu onih koji će verovati u leks specijalis, a zastarelost ne postoji, ističu sagovornici "Vesti".

- Imate pregršt objašnjenja kako i zašto naši slučajevi ne zastarevaju, što je i stav mnogih tužilaca, poput ranijeg državnog tužioca Zorana Ostojića, čiji stav često navodimo kao primer. Dakle, ovde je reč isključivo o političkoj blokadi i prljavoj kampanji protiv nas, kojom se pod izgovorom zastarelosti udara na postojeći pravni poredak u našoj zemlji. Leks specijalis u tom smislu treba da ukine postojeće odrednice o otmici i promeni porodičnog stanja u Krivičnom zakoniku koji nama idu naruku! Po nalogu Saveta Evrope i Strazburškog suda, prozapadne stranke na vlasti otklanjaju mogućnost da se gone počinioci i razotkrije lanac. Koju god verziju usvojili, mi ćemo obarati leks specijalis kao takav, svesni da se on namerno usvaja da bi nam uzeli još nekoliko godina dok ne "pomru" i žrtve, svedoci, počinioci i saučesnici.

U Beogradskoj grupi roditelja i članova porodica iz afere krađa beba ne znaju koliki će tačan broj porodica potražiti pravdu na sudu:

- Mi im svima putem slobodnih medija i internet sajtova poručujemo da ne predaju svoje slučajeve prema tom novom zakonu. Novi zakon nije potreban i on je farsa.

2024 © - Vesti online