Nedelja 16.08.2015.
08:36
blic.rs

Zapad rešio da oslabi Srpsku

Srna
Smatraju ga glavnim kočničarem za uspostavljanje “funkcionalne BiH”: Predsednik RS Milorad Dodik

Ova godina prepuna je “okruglih” godišnjica nekih od najvažnijih događaja iz ratnih devedesetih. Posle Srebrenice i “Oluje”, u novembru na red dolazi Dejtonski mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovinu.

Već od septembra, treba očekivati niz inicijativa, i na međunarodnom planu i u BiH, koje će zapravo predstavljati udar na Republiku Srpsku, rekli su “Blicu” diplomatski izvori.

RS i njen predsednik Milorad Dodik doživljavaju se na Zapadu kao glavni kočničari za uspostavljanje “funkcionalne BiH” i to jer insistiraju na svojim maksimalnim nadležnostima u okviru Dejtonskog sporazuma.

- Uslovi za izmenu Dejtona sada ne postoje. Reč je o međunarodnom pravnom aktu koji se ne može menjati bez pristanka Srbije i Rusije - saglasni su sagovornici “Blica”.

Ipak, kako dodaju, očekuje se da će u susret 20. godišnjici u raznim međunarodnim forumima, počev od okruglih stolova u uticajnim institutima, preko javnih obraćanja političara, pa do zvaničnih institucija poput Evropskog parlamenta, biti stvarana atmosfera za ponovni pokušaj ustavne reforme u BiH.

Konkretna obeležavanja ove godišnjice još se dogovaraju. Mogućnost koja se na Zapadu ozbiljno razmatra je da u Savetu bezbednosti UN bude doneta rezolucija o Dejtonskom sporazumu. Za razliku od britanske rezolucije o Srebrenici, koja zbog Rusije nije prošla u SB UN, ovde bi glavnu reč vodili Amerikanci.

- Rezolucija je jedna od opcija o kojima se razmišlja. Ipak, nakon ruskog veta u Njujorku na takav dokument o Srebrenici, kao i na rezoluciju o obaranju malezijskog aviona, kada je shvaćeno da se Moskva ne libi da spreči sve što joj se ne dopada, ova inicijativa je dovedena u pitanje - objašnjavaju sagovornici “Blica”.

Predsednik RS Milorad Dodik nedavno je potvrdio da ima saznanja da se razmatra donošenje rezolucije o Dejtonu u SB UN.

- Očigledno je da će različiti faktori inicirati neki tekst o Dejtonskom sporazumu, 20 godina posle, pred Savetom bezbednosti. Nadam se samo da će se postići opšti konsenzus o tome i da neće biti kao što je bilo sa rezolucijom o Srebrenici, koja je odbijena zato što nije bila usaglašena. Ona je bila deo gledanja samo jedne strane, koja je pokušala da je nametne - rekao je Dodik za “EuroBlic“.

Potpisnici dejtonskog sporazuma

Mirovna konferencija za BiH, kojom je okončan rat u toj zemlji, trajala je od 1. do 21. novembra u američkoj vojnoj bazi Rajt Peterson kod grada Dejtona u Ohaju. Glavni učesnici su bili Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, koji su kasnije u Parizu i potpisali sporazum, a pregovarač Ričard Holbruk. Niko od njih više nije među živima.

2024 © - Vesti online