Subota 15.08.2015.
16:12
Sputnik

Tehnološko čudo omanulo: Jedan ruski avion pobedio bi tri američka

wikipedia.org
Nisu ispunili očekivanja: Stručnjaci smatraju da je F-35 znatno slabiji od starijih modela

Dok američka administracija razmatra koliko će aviona tipa F-35 kupiti, analitičari smatraju da su ruski "mig-29" i "su-27" daleko superiorniji, piše Sputnjik.

Prema određenim informacijama, američka vojska bi uskoro mogla da dobije 2.500 novih borbenih aviona, što će je koštati oko 1,4 biliona dolara.

Bil Frenč, analitičar Nacionalne mreže za bezbednost (NSN), opisao je F-35 kao "grom bez munje", a za program razvoja te letelice rekao je da je preskup i sa limitiranim pozitivnim rezultatima.

Ovaj analitičar je naveo da su "mig-29" i "su-27" sovjetske proizvodnje daleko superiorniji u tehničkom smislu od potpuno novog F-35.

- Kada je reč o odnosu potiska i težine, F-35 je znatno inferiorniji od "su-27" i "mig-29", a ruski avioni imaju prednost i u brzini i prebacivanju težine na krila letelice - naveo je Frenč.

Takođe, on je istakao i da F-35 ima daleko manju maksimalnu brzinu od ruskih aviona, a objasnio je i da su u simulaciji borbe u vazduhu rezultati bili još gori.

- Analize iz 2009. godine donele su zapanjujuće rezultate. Iako je F-35 superioran po pitanju stelt tehnologije i elektronskih sistema, procena je da bi u sukobu sa avionom "su-27" ili "mig-29" izgubio sa 3:1. Dakle, jedan ruski avion pobedio bi tri američka, odnosno na jedan uništeni ruski avion dolaze tri američka - dodaje Frenč.

- F-35 bi se našao u situaciji da ima slabiji manevar, slabiju vatrenu moć, operativni domet, a bio bi i vidljiv neprijateljskim senzorima - objasnio je Frenč, prenosi Raša tudej.

Prema njegovim rečima, od F-35 bolje rezultate postiže čak i stari F-16. To je viđeno na prikazu borbe u vazduhu, kada "poslednji krik tehnologije" nijednom nije uspeo da dođe u poziciju za paljbu, zbog lošeg sistema manevrisanja, dok je F-16 to uspeo najmanje 10 puta.

2019 © - Vesti online