Subota 15.08.2015.
12:54
Srna

General Mrkšić teško bolestan, Ljajić traži lečenje u Srbiji

youtube.com/ICTY
General Mile Mrkšić u teškom zdravstvenom stanju

- Razgovarao sam sa suprugom Mrkšića i ambasadorom Srbije u Portugalu. On je ozbiljno bolestan i u ponedeljak, 17. avgusta, ću tražiti da, iz humanitarnih razloga, hitno bude pušten na lečenje u Srbiju - rekao je LJajić.

Mrkšićeva kćerka Marija je u pismu medijima navela da se on od 22. jula nalazi u zatvorskoj bolnici, da su astma i fizička isrcpljenost razlozi za njegovu hospitalizaciju, a da je u bolnici ustanovljeno da boluje od karcinoma pluća.

Ona tvrdi da joj se otac nalazi u vidno zapuštenom zdravstvenom stanju, da su joj lekari potvrdili da je stanje kritično i svakog trena može da umre, prenose beogradski mediji.

Mrkšićeva kćerka navodi da je od nadležnih ministarstava i Tribunala u Hagu tražila njegovo privremeno puštanje na lečenje u Srbiju iz humanitarnih razloga, ali da do sada nisu dobili odgovor.

Mrkšić se od 2012. godine nalazi na odsluženju zatvorske kazne u Lisabonu, po presudi Haškog tribunala za ratne zločine.

Haški tribunal osudilo je Mrkšića na 20 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja mučenja, orkutnog postupanja i ubistva 194 hrvatska zarobljenika na Farmi "Ovčara" novembra 1991. godine.

2024 © - Vesti online