Subota 15.08.2015.
05:53
D. Dekić - Vesti

EU migrante ostavlja Srbiji?

Tanjug
Jadranka Joksimović

Joksimovićeva negira izgradnju izbegličkog centra, a objašnjava da do kraja ovog meseca treba da se završi naknadno postavljeni zadatak i da se na tome uveliko radi.

- To nije akcioni plan za migrante, već operativni u okviru poglavlja 24 - pokušala je da pojasni ministarka o kakvom je briselskom zahtevu reč, a u okviru jednog od najneophodnijih poglavlja o pravdi, slobodi i bezbednosti podrazumeva se i jačanje bezbednosti granica.

Dnevno stiže 2.000 ljudi

U Srbiji je od početka godine evidentirano oko 80.000 osoba koje su izrazile nameru da traže azil, a taj broj raste. UNHCR je saopštio da granicu sa Makedonijom svakodnevno pređe do 2.000 osoba, od kojih se polovina evidentira u prihvatnom centru u Preševu, kao i da je mnogo beba, dece, trudnica, povređenih i iscrpljenih. Procene nadležnih su da tek nešto manje od dva odsto želi da ostane u Srbiji.

Šta se iza evropskog brega valja, prema mišljenju izvršnog direktora Centra za tražioce azila Radoša Đurovića, ne može se tačno znati. Ali, on ističe da Srbija mora da bude konstruktivna u svim razgovorima.

- Ne možemo da pričamo da smo sa Mađarima prijatelji dok oni podižu zid na granici jer će ga onda podizati i Hrvati i Rumuni. Beograd mora da ima argumente zašto nešto neće da radi i nikako ne treba da prihvatamo sve jer ćemo tako prihvatati i ono što nam niko ne traži - kaže Đurović za "Vesti".

On je objasnio da akcioni plan o kome je govorila Joksimović podrazumeva srpsku strategiju za izbeglice.

- Taj plan je Ministarstvo policije u saradnji s nevladinim sektorom uradilo početkom godine. U nekoliko navrata je menjan u skladu sa stručnim sugestijama. Broj izbeglih stalno raste, pa je moguće da EU hoće dopunu plana, odnosno odgovor kako će se Srbija izboriti u tim vanrednim okolnostima - kaže Đurović.

Zbog dramatičnog porasta izbeglih u Srbiji šef predstavništva UNHCR u Srbiji Hans Fridrih Šoder je na sastanku sa ministrom za rad Aleksandrom Vulinom rekao da su prihvatni kapaciteti u južnoj Srbiji napregnuti i najavio povećani obim podrške. On je istakao da UNHCR, osim vode, prevoza i informacija za posebno ugrožene između granice i Centra, nabavlja dodatnu opremu za registraciju tražilaca azila.

- Humanitarni pristup Srbije trebalo bi da služi kao primer drugim zemljama u Evropi koje još pogrešno postupaju sa izbeglicama - rekao je Šoder.

2024 © - Vesti online