Subota 15.08.2015.
05:07
J. L. Petković - Vesti

Vatikanski vikar izdao hrišćane

A. Čukić
Zar u Unesko Ksovo, gde monahinje, monahe i vekovima stare manastire čuvaju strani tenkovi?

S obzirom da je na listi potpisnika i vikar Katolične crkve na Kosovu, ovo pismo je je novi udarac Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Naime, nedavno je episkop bački Irinej kazao da će se odazvati pozivu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića i priključiti se diplomatskoj borbi za sprečavanje eventualnog prijema Kosova u Unesko. Irinej je najavio da će zatražiti podršku svih sestrinskih pravoslavnih crkava u svetu, ali i Vatikana, koji ne priznaje nezavisnost Kosova.

Međutim, u pismu koje su potpisali kosovski muftija Naim Ternava, poglavar Islamske zajednice Kosova Don Luš Gjerđi, vikar Katoličke crkve na Kosovu, pastor Driton Krasnići, poglavar Protestantsko-evangelističke crkve Kosova Šeh Lulzim Šehu, Saveza Sufi tarikata Kosova Baba Mumin Lama iz derviškog reda bektašija, kao i predsednik Jevrejske zajednice na Kosovu Votim Demiri, ističu da oni predstavljaju 96 odsto ukupnog stanovništva Kosova, te da "neguju istorijski međuverski sklad i saradnju".

- Kosovo je mesto gde se mlada devojka prvi put založila da postane Majka Tereza celog čovečanstva i gde su plemenite albansko-muslimanske porodice skrivale i spasavale ljude tokom holokausta. Veliki deo našeg nasleđa je izgubljen kroz istoriju, naročito u poslednjih nekoliko decenija - navodi se u nemuštom pismu suprotnom istoriji i istini u kojem verski poglavari ne spominju napade na pravoslavne hramove i imovinu SPC.

Pismo je prosleđeno iz kancelarije ministra spoljnih poslova u vladi Hašim Tačija, koji se brže-bolje na Fejsbuku zahvalio na "briljantnoj podršci", a pismo procenio kao "dokaz da smo zajedno kada su u pitanju nacionalni interesi".

- Zajedničko pismo dokaz je rušenja rasističke teorije Srbije da će ulazak Kosova u tu organizaciji oštetiti neku od verskih zajednica. Neka vas Bog blagosovi - napisao je Tači.

2024 © - Vesti online