Petak 14.08.2015.
14:56
Srna

Klimatske promene vode u nestašice hrane

Reuters/S.M.
Suša i toplotni talasi dovešće do smanjenog prinosa žitarica

Potražnja za hranom i ekstremne vremenske prilike kao posledica klimatskih promena su toliki da će se nestašice hrane u budućnosti dešavati jednom u 30 godina. Ozbiljne nestašice pod sadašnjim uslovima dešavaju se jednom u 100 godina.

- Sve su veće šanse da će se dešavati šokovi na tržištu hrane zbog vremena, a povećava se i razmera tih šokova - rekao je Tim Benton, profesor populacione ekologije na Univerzitetu u Lidsu.

On je predstavio izveštaj čiju je izradu zatražila Vlada Velike Britanije. Benton je dodao da raste potreba da se nešto preduzme povodom ovakvih procena.

U izveštaju se upozorava da bi ishitreni odgovori država na ovu situaciju, poput uvođenja zabrane izvoza ili uvoza određenih vrsta hrane ili žitarica, povećali problem i podstakli rast cena hrane.

- Ako spojite najgori scenario institucionalnih odgovora i najgori scenario šoka u oblasti snabdevanja hranom - stvari počinju da izmiču kontroli - rekao je Rob Bejli iz Kraljevskog instituta za međunarodne poslove.

Stručnjaci su razmotrili način na koji će suše, poplave i oluje uticati na proizvodnju najvažnijih kultura - kukuruza, soje, pšenice i pirinča. Oni kažu da će ekstremne vremenske prilike imati veliki uticaj na globalne zalihe hrane, jer se navedene kuture uzgajaju najvećim delom u malom broju zemalja, poput Kine, SAD i Indije.

2024 © - Vesti online