Subota 08.05.2010.
09:54 >> 12:32h
Srna

Gecija i Tačija spaja organizovani kriminal

Osim veze sa Tačijem, Geci je preko najbogatijeg kosovskog Albanca Ekrema Luke u vezi i sa haškim optuženikom Ramušom Haradinajem.


List navodi da to koliko su razgranate Gecijeve veze najbolje govore njegove "poslovni" odnosi sa grupom Morat na čijem čelu je Agim Cuna, alijas Agim Zumberi, koji "operiše" na Kosovu i u Španiji.


Povezan je i sa svojim rođakom Dželadinom Gecijem, nekadašnjim pripadnikom francuske Legije stranaca, za kojeg se, takođe, sumnja da se bavi trgovinom drogom i švercom oružja.


Geciju pritvor od 30 dana

 

Euleks je odredio 30 dana zatvora Sabitu Geciju. On je saslušavan sinoć u Okružnom sudu u Kosovskoj Mitrovici puna četiri sata, izjavio je njegov advokat Mahmut Haljimi. Geci je, prema navodima njegovog advokata, odbacio sve navode optužnice. Advokat Haljimi je kazao da se Geci po sumnjama Euleksu tereti za ratne zločine tokom NATO intervencije, odbacjujući bilo kakvu umešanost u vađenje i trgovinu ljudskim organima u takozvanoj Žutoj kući na severu Albanije.

Sumnja se da je Geci bio umešan i u slučaj "Niš ekspres", kada je pre devet godina u napadu na autobus ove firme u selu Livadice kod Podujeva poginulo 12 Srba, a 43 povređeno.

Bivšem prvom čoveku kosovske obaveštajne službe na teret se stavlja i pokušaj ubistva Borisava Vukićevića, predsednika Jugoslovenskog komiteta za Kosovo i Metohiju, ali i miniranje restorana "Šou" u Prištini, u kojem je povređeno 13 ljudi.

Osuđen je 2001. godine u sudu Unmika na šest godina zatvora zbog iznude. Prema navodima policije Euleksa, Geci je uhapšen posle istrage o logorima u Albaniji, u kojima su tokom sukoba na Kosovu držani, mučeni i ubijani Srbi i ostali nealbanci, ali i Albanci koje su pripadnici OVK proglasili izdajnicima. 

2024 © - Vesti online