Petak 14.08.2015.
09:06
Tanjug

Porodila se silovana devojčica (11): Odbijen joj abortus

toonaripost.com
Ironija života: I majka i ćerka će se igrati s istom lutkom

Direktor bolnice Mario Viljalba izjavio je lokalnom radiju da je carskim rezom rođena zdrava devojčica i da je sve proteklo bez problema.

Prema paragvajskom zakonu, abortus je dozvoljen ako je život majke ugrožen.

U ovom slučaju, komisija koju čine lekari, psiholozi i sudski zvaničnici, utvrdili su da život devojčice nije ugrožen, preneo je Rojters. To je izazvalo kritike grupa za ljudska prava, uključujući i UN.

- Samo će vreme pokazati kolike će fizičke i psihičke posledice ostaviti ovo teško iskušenje na devojčicu - izjavila je predstavnik Amnesti internešnala Erika Gevara.

Gevara je u saopštenju navela da je užasno što će priča ove devojčice ostati uobičajena ako Paragvaj ne učini više po pitanju zaštite žrtava seksualnog nasilja, abortusa i pristupa sredstvima za kontracepciju i informacijama o seksualnim i reproduktivnim pravima.

Očuh devojcice je uhapšen i čeka sudenje, a majka je optužena za nemar.

U Paragvaju svakog dana se porode dve devojčice, uzrasta između 10 i 14 godina, a ti slučajevi su često povezani sa seksualnim nasiljem. Prema podacima zdravstvenh službi, oko 600 devojčica mlađih od 14 godina zatrudni svake godine u Paragvaju, zemlji od 6,8 miliona stanovnika, naveo je AP.

2024 © - Vesti online