Subota 08.05.2010.
06:45
Tanjug

Pritisak na poslu povećava rizik od bolesti srca kod žena

I dosad je bilo poznato da stresni i zahtevni poslovi povećavaju rizik od srčanih oboljenja, ali su se ranija istraživanja uglavnom bavila muškom populacijom, preneo je Rojters.


Istraživanjem, koje je obavljeno na Univerzitetskoj bolnici u Glostrupu, procenjeno je dejstvo pritiska na poslu i nivoa ličnog uticaja na radnom mestu kod više od 12.000 medicinskih sestara.

Foto: arhiva
 


Sve one su bile starosti između 45 i 64 godine, kada su 1993. anketirane o tome koliko osećaju pritisak u svakodnevnom radu i koliko osećaju da imaju kontrole nad svojim poslom. Potom je njihovo zdravlje praćeno tokom 15 godina.


Pokazalo se da su medicinske sestre koji su izjavile kako im je pritisak na poslu pomalo prevelik, bile pod 25 odsto većim rizikom da obole od srca, nego one koje su smatrale da je pritisak kojem su izložene podnošljiv i primeren.


Sestre koje su izjavile da doživljavaju prevelik nivo stresa na poslu, bile su pod 35 odsto većim rizikom da obole od srca, pošto su uzeti u obzir i faktori kao što su eventualno pušenje i način života.


Dopunskom analizom utvrđeno je da su one medicinske sestre koje su izjavljivale da im je posao suviše stresan, a bile mlađe od 51 godine, pod znatno većim rizikom od srčane bolesti nego njihove starije koleginice.


Čak i one među njima koje su smatrale da su "pod umerenim pritiskom na poslu" su bile pod 60 odsto većim rizikom da obole od srca, a one koje su izjavile da su "pod preteranim pritiskom" su bile pod dvostruko većim rizikom da obole od srca nego koleginice koje su pritisak na poslu smatrale podnošljivim.


Danski stručnjaci napominju da su sada nužna istraživanja kojima bi se utvrdilo šta to izaziva subjektivni osećaj preteranog pritiska ili stresa na poslu. Komentarišući ovo istraživanje, kardiološka medicinska sestra pri Britanskoj fondaciji za srce Džun Dejvison ukazuje da one sestre koje osećaju da su na poslu pod prevelikim pritiskom mogu da steknu i nezdrave navike (cigarete, grickalice, alkohol) kojima se bore protiv tog osećanja, čime povećavaju rizik od srčanih oboljenja.

2024 © - Vesti online