Petak 14.08.2015.
03:13
D. Dekić - Vesti

I dijasporci na meti džihadista

Reuters
Rizično svuda: Opasan i rad na naftnim platformama

Ovakvo strahovanje potkrepljuje sudbina Srbina iz Austrije Dalibora Savčića, prvog otetog Balkanca koji je za austrijsku kompaniju radio u Libiji. Za njegov otkup pripadnici Islamske države tražili su pola miliona dolara.

Da su građani Srbije koji se nalaze u zemljama u kojima haraju pripadnici Islamske države potencijalno ugroženi, potvrdio je za "Vesti" kriminolog Zlatko Nikolić.

On ističe da bi veća opasnost mogla da vreba Srbe u rasejanju koji rade za najbogatije zapadne kompanije.

- Hrvatski državljani do sada nisu bili meta, već oni sa zapada i to iz zemalja članica NATO. Međutim, naši ljudi, prvenstveno dijasporci bi poput Salopeka mogli da budu laka meta džihadista u nedostatku boljeg plena. Njihova ugroženost raste u slučaju da su zapadne kompanije u kojima rade na glasu kao uspešne i mogu da daju dosta novca za otkup svojih radnika - pojašnjava Nikolić za "Vesti".

Ipak smatra da ucena i otkupnina nisu jedini motiv džihadista, već i čvrsta namera da monstruoznim odrubljivanjem glave nanesu što veću patnju i bol žiteljima zapadnih zemljama što ih usmerava da za žrtve uzimaju ljude iz tih zemalja.

Nešto više od 1.000 državljana Srbije je i dalje u muslimanskim državama u kojima haraju džihadisti, a to su, kako kažu u Ministarstvu spoljnih poslova, oni koji nisu želeli da se vrate kući. Najviše ih je u Egiptu - 287, Libiji - 250, a u Iraku i Siriji od 100 do 150. Neki od njih su, kažu u Ministarstvu spoljnih poslova, tamo osnovali i porodice.

Vojni analitičar Aleksandar Radić upozorava da su svi stranci koji se nalaze u tom delu sveta ugroženi, bez obzira koje su nacionalnosti.

- Svi su u istoj poziciji, jer nažalost kada neko zapadne u ruke islamskih boraca, njihova su pravila ista, bez obzira o kom strancu je reč i da li je kidnapovani Srbin ili Hrvat ili neko iz našeg rasejanja, slabe su mogućnosti preživljavanja - tumači Radić za "Vesti".

Monstruzone likvidacije

Tomislav Salopek je deveti kome su džihadisti odrubili glavu. Istu sudbinu pre ovog Hrvata doživeli su američki novinari Džejms Foli i Stiven Sotlof, britanski humanitarci Dejvid Hejns i Alan Hening, francuski turista Herve Gourdel, američki humanitarac Piter Kasig i dvojica japanska državljanina. Jordanski pilot Muat al Kasasbeh koji je učestvovao u vazdušnim napadima na Siriju, gde je i oboren, živ je spaljen.

Likovanje na bosanskom portalu

Povodom sudbine Salopeka, hrvatski mediji preneli su pisanje jednog bosanskog portala gde je navedeno:
"Ovo je završetak hrvatskog državljanina i svakog onog koji se poigrava s Islamskom državom". Ne navodi se ime portala, ali se ističe da, iako je vest objavljena na bosanskom jeziku, domena je registrovan u Saudijskoj Arabiji na ime Abdulaha Abdurahmana.

2024 © - Vesti online