Petak 14.08.2015.
06:16
D. Lj. Joksić - Vesti

Ugrožena bezbednost Bondstila ili regiona?

M. Karović
Na "pravom" mestu: Bondstil smešten između Srbije, Albanije i Makedonije

Mnogi se pitaju da li je ugrožena bezbednost Bondstila ili se Amerikanci spremaju za nova previranja u regionu?

Državni sekretar SAD, Džon Keri već je proglasio Balkan za "liniju vatre" u novom sukobu Zapada i Istoka, zaoštrenog nakon rata u Ukrajini.

Ruski akademik Elena Guskova je upozorila da je da se tokom leta mogu desiti teroristički napadi u Srbiji, Bosni i Makedoniji. Sa druge strane, poslanica u nemačkom Bundestagu, Sevimg Dagdelen strahuje da OVK namerava da terorističke napade proširi i na susedne zemlje, što se videlo i tokom krvavih događaja u Kumanovu.

Prvi načelnik Generalštaba makedonske armije, Mitre Arsovski kaže da je Bondstil praktično država u državi i da poseduje i nešto drugo.

- To je ogromna suma novca koja nije namenjena samo za zapošljavanje čuvara, već se verovatno radi i o obuci i preobuci kosovske armije. Postoje i druge stvari zbog kojih se stanje na Kosovu zaoštrava. Srbi ne popuštaju, niti žele da odstupe od rudnika Trepča. SAD ionako igra na albansku kartu u regionu, a tu je i seoba islamskog življa na Balkan i Evropu. To je deo globalne strategije SAD, koja želi da smiri EU, koja je počela da pruža otpor njihovim potezima - objašnjava general Arsovski.

Baza na "pravom" mestu

Mitre Arsovski smatra da je geografska pozicija Bondstila "simptomatična" jer je ta vojna baza izgrađena na jugu Kosova, između Srbije, Albanije i Makedonije. Podsećajući da Makedonija i Srbija nisu članice NATO, što im kvari drugi ešalon njihove bezbednosne strategije u regionu, general Arsovski ističe da Bondstil praktično pokriva i države koje nisu deo Alijanse.

2024 © - Vesti online