Subota 08.05.2010.
12:00
Ž. Marković - Vesti

Bošnjaci kidišu i na srpske grbove

Namerno podizanje tenzija: Staša Košarac



U ovom klubu tvrde da su grbovi tih opština diskriminatorski i da se u njima ne mogu prepoznati pripadnici nijednog konstitutivnog naroda u BiH, osim srpskog! Šef kluba Edin Ramić izjavio je da će kompletnu inicijativu predstaviti sredinom meseca kada će javnosti biti prikazane i fotografije svih, kako tvrdi, spornih grbova.

Već zabranili grb i himnu RS


Podsetimo, na inicijativu tadašnjeg bošnjačkog člana Predsedništva BiH, Ustavni sud BiH je 2006. godine doneo odluku kojom su nekadašnji grb RS (dvoglavi orao) i himna ("Bože pravde") proglašeni diskriminatorskom. Vlasti RS su tu odluku ispoštovale i proglasile novi grb RS, a kompozitor iz Banjaluke Mladen Matović iskomponovao je novu himnu "Moja Republika". Na osnovu istog zahteva, grb FBiH je proglašen diskriminatorskim, ali taj entitet još uvek nije usvojio novi simbol.

On kaže da su među opštinama koje imaju diskriminatorske grbove Vlasenica, Nevesinje i grad Banjaluka, ali ne želi da otkriva koje su to ostale opštine sa spornim grbovima. Ipak, kako "Vesti" nezvanično saznaju, reč je o Derventi, Bijeljini, Zvorniku, Kotor Varoši i još više od 10 opština u celoj RS.


- Kod svih opština postoji isti argument. U simbolima tih lokalnih zajednica može se prepoznati samo jedan narod i mi ćemo tražiti da se ta obeležja promene - rekao je Ramić.


Ova inicijativa naišla je na čuđenje u većem delu opština RS koje su na udaru. Načelnici tih lokalnih zajednica tvrde da nikada do sada nisu dobijali bilo kakve primedbe u vezi sa grbovima svojih opština i kažu da im nije jasno zašto se sada poteže to pitanje kada neke opštine sadašnje grbove imaju i po desetak godina.
 

Inače, činjenica je da se na, recimo, grbu Vlasenice nalaze pravoslavna crkva, srpska trobojka i krst ili da je na grbu Nevesinja simbol "četiri S", što neki mogu protumačiti kao forsiranje obeležja samo jednog naroda. Međutim, celi politički krug u RS postavlja pitanje zašto se ova inicijativa pokreće baš sada uoči predizborne kampanje.


Šef srpskog kluba u Veću naroda Staša Košarac kaže da je reč o još jednoj bošnjačkoj inicijativi koja za cilj ima samo podizanje tenzija i pogoršavanje odnosa među narodima u BiH. On smatra da Klub Bošnjaka nema ovlašćenja da se meša u rad lokalnih zajednica.


- Grbove u opštinama donosile su lokalne skupštine, a u većini lokalnih parlamenata učestvuju i Bošnjaci, odnosno bošnjačke političke partije. Ako nekome od njih smeta grb opštine, onda u tim lokalnim zajednicama treba da bude potegnut taj problem, a ne da se u tu priču upliću viši nivoi vlasti u RS - kaže Košarac.

 

Politikanstvo uoči izbora


Šef srpskog kluba u Veću naroda Staša Košarac tvrdi da se iza bošnjačke inicijative kriju prizemni politički interesi i da je sve motivisano skorim početkom predizborne kampanje u BiH.
- Nikada dosad nismo čuli da su Bošnjaci u nekoj opštini protiv lokalnog grba, ali zato taj posao na sebe preuzimaju oni kojima je cilj da se nađu na izbornim listama u oktobru. Zaista nema smisla da se, iz klasičnih politikantskih razloga, ponovo podižu tenzije - kaže Košarac.

2024 © - Vesti online