Petak 14.08.2015.
12:30
S. Ban

Blizanci, večita deca Zodijaka

natupedia.com
 

Mit o Blizancima vezuje se za priču o braći Kastoru i Poluksu. Jedna od najlepših žena svog vremena bila je Leda, spartanska kraljica i žena kralja Tindareja. Njena lepota privukla je vrhovnog olimpskog boga Zevsa.

Da bi se sakrio od svoje ljubomorne supruge, boginje Here, Zevs je menjao oblike i pretvarao se u razne životinje i bića. Da bi zavarao Heru i osvojio Ledu Zevs se pretvorio se u divnog labuda. Posle toga je Leda rodila Zevsu blizance Poluksa i Helenu. Iste noći Leda je spavala i sa mužem i rodila Kastora i Klitemnestru.

Poluksu je otac Zevs podario besmrtnost koju Kastor, kao sin smrtnika, nije imao. Kastor i Poluks su se lepo slagali u svemu i voleli. Kastor je ubijen u jednoj svađi, a Poluksova tuga za bratom je bila toliko velika da mu je Zevs omogućio da jedan dan provodi sa njim na Olimpu, planini gde žive bogovi, a drugi dan u Hadu, podzemnom svetu mrtvih sa svojim bratom Kastorom.

Od glumaca do političara

Slavne ličnosti rođene u znaku Blizanaca su Če Gevara, ruski car Petar Prvi, Merlin Monro, Džon Kenedi, Anđelina Džoli, Džoni Dep, Kajli Minog, Izabel Roselini, Nikol Kidman, Klint Istvud, Naomi Kempbel, Morgan Frimen... Među Blizancima ima dosta glumaca, književnika, novinara, advokata, lektora, dizajnera, političara, matematičara...

Diveći se i sam tolikoj bratskoj ljubavi, svemogući Zevs je oba brata pretvorio u sjajne zvezde, da zajedno svetle i podsećaju ljude na bratsku ljubav. Zvezde se zovu po njihovim imenima Kastor i Poluks, a celo sazvežđe po kome je zodijački znak dobio ime nazvano je Blizanci.

Blizanci su treći znak Zodijaka. Njima vlada planeta Merkur, koja ima je podarila briljantan um, odličnu veštinu komunikacije. Među zodijačkim znacima imaju ulogu glasnika. Po nekim tumačenjima, predstavljaju sintezu svih ostalih 11 znakova. Važe za večitu decu Zodijaka.

Najčešće su natprosečno inteligentni, ali često ne koriste svoju maštovitost za uspešnu karijeru već postaju vredni radnici. Sa lakoćom komuniciraju a posebno im leži pismeno izražavanje. Njihov vladar, planeta Merkur ukazuje na oštroumnost i pronicljivost. Blizanci skoro uvek uspevaju da sa lakoćom svoje sagovornike ubede u sve. Interesovanja su im rasuta na raznolike stvari, ali ih najviše privlače potrage za mentalnim podsticajima, saznanjima koja će zadovoljiti njihov neumorni duh. Radoznali su i često veoma inteligentni, društveni i savremeni. Mane su im što brzo menjaju mišljenje, nestalni su i pomalo površni. Teško kontrolišu emocije i često umeju da iscrpljuju druge ljude jer isuviše pričaju.

Skloni su umetnosti, stalno u potrazi za promenama i često su nestalni. Ništa ih ne može sprečiti u želji da ostvare svoje ideale. Logika im je glavni oslonac u životu. Često rade nekoliko poslova.

Imaju snažnu želju za nezavisnošću, pa ne shvataju ljubomoru i posesivnost. Po prirodi su optimisti, život shvataju kao igru. Kao dvostruki znak, imaju potrebu da se deluju na više polja odjednom. Blizanci su mladačkog izgleda i duha. Pripadnici ovog znaka su živahni, radoznali, društveni, spretni.

 

2024 © - Vesti online