Četvrtak 13.08.2015.
12:30
S. Ban

Kugle iz Kostarike

wikimedia.org/Matthewobrien
Kamene kugle koje možete da vidite u kostarikanskom Palmar Suru

Jedna američka kompanija tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka teškom mehanizacijom uklanjala stabla palmi da bi sadila plantaže banana. Na dubini od četiri-pet metara nailazili su na stotine kamenih kugli. Dimenzije su im varirale od desetak centimetara do tri metra. Najteže su bile teške oko 30 tona. Ovi megalitni sferoidi su bili perfektnog geometrijskog oblika kugle gotovo bez odstupanja (od pola do pet centimetara).

Više od 90 odsto pronađenih kamenih kugli u Kostariki su napravljene od granodiorita. Reč je o granitnom materijalu visoke čvrstoće koji se nikad u prirodi ne javlja u slobodnom sferičnom obliku. Dakle, neko je u dalekoj prošlosti upotrebljavao savršene alete.

Zvanična arheologija tvrdi da su ove kugle, verovatno, služile kao statusni simboli ili teritorijalni markeri i da su ih napravili pripadnici indijanskih plemena. Mnogi naučnici odbacuju tu teoriju. Astronomi su utvrdili da postoji veza između crteža na površini kugli i nekih zvezdanih konstelacija.

Doneli ih vanzemaljci

Ove skoro savršeno okrugle kamene kugle prate i brojni mitovi. Od mita da su došle sa legendarne Atlantide, o kojoj znamo samo iz zapisa grčkog filozofa Platona, pa sve do mitova o čarobnom napitku koji je mogao smekšati kamen i pretvoriti ga u kuglu. Ima i onih koji tvrde da su te kugle odneli vanzemaljci

2024 © - Vesti online