Sreda 12.08.2015.
22:37
Alo

Srbi jedu GMO a da to ni ne znaju

Fonet/N. Đ.
GMO na mala vrata ulazi u Srbiju

Što je najgore, nisu samo žitarice i uljarice genetski modifikovane, već i meso, jer poljoprivrednici tim semenom hrane stoku. A koliko je gajenje ovih žitarica u Srbiji rasprostranjeno, najbolje govori podatak da je Fitosanitarna inspekcija samo u poslednja dva meseca tokom kontrole 1.728 parcela, od 48 uzetih uzoraka, ustanovila da je čak 47 pozitivno na GMO! Takođe, među proizvodima se nalaze neke od najpoznatijih vrsta napitaka, slatkiša i namirnica koji se mogu naći i na našim prostorima.

I ne samo da naši poljoprivrednici gaje GMO žitarice, već i uvoze GMO hranu za životinje. Tako na domaće trpeze stiže genetski modifikovana hrana, a da građani toga nisu ni svesni.

Da je situacija ozbilja, ocenjuje za „Alo!“ i Branislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

- Već nekoliko godina, maltene tradicionalno, kontrola utvrđuje prisustvo GMO soje na njivama, pogotovo region Mačve. Time se hrane i životinje, te nam tako na mala vrata uvode genetski modifikovanu hranu - navodi Gulan, koji smatra da će se to teško promeniti jer su kazne simbolične.

- I nije tu u pitanju samo soja, već GMO ostaje i u zemljištu. A najmanje pet do čak deset godina je potrebno da se zemljište očisti od GMO - zaključuje Gulan.

Da naša država mora da gradi imidž poljoprivredne proizvodnje bez GM organizama i da primenjuje Zakon o bezbednosti hrane, ističe Vojislav Stanković, agrarni analitičar.

- Već duže vreme Mačvanski okrug gaji GM soju, a u poslednje vreme je ima najviše. Zato inspekcija mora žestoko da reaguje i uništi tu soju, te da traži od samih proizvođača da očiste zemljište jer gajenje takvih biljaka utiče i na promenu biodiverziteta - napominje Stanković.

2024 © - Vesti online