Sreda 12.08.2015.
19:50
sputniknews.com

"Desni sektor“ preti Americi

Tanjug/AP
Pošto popularnost Porošenka opada, Desni sektor može da odbaci planove SAD-a

Nisu samo ukrajinske vlasti te koje treba da strahuju od jačanja "Desnog sektora“ koji se oslanja na vojnu podršku radikala. „Desni sektor“ ima realnu mogućnost da osujeti mirno rešavanje sukoba u Ukrajini. Ova nacionalistička organizacija predstavlja pretnju jer zastupa radikalne ideje, a pritom ima visokoorganizovane vojne strukture. Reč je praktično o armiji koja se nalazi van državne kontrole, napominje list.

- ’Desni sektor‘ je koristan Kijevu, ali samo dok se njihovi ciljevi poklapaju - piše "Nešnel interest“, ocenjujući da takva situacija može da predstavlja ozbiljan problem za realizaciju američkih ciljeva u regionu.

Mnogi Amerikanci bi strahovanje od "Desnog sektora“ protumačili kao simpatiju prema ruskim ciljevima ili čak kao deo rezultat ruske propagande.

- Ali ako se realno pogleda na stvar ispostavlja se da ’Desni sektor‘ može da predstavlja ozbiljnu pretnju ne samo ustanicima koje podržava Rusija nego i ukrajinskoj vladi koju podržavaju SAD“, smatra list.

Bez obzira na to što su vojni ciljevi vlasti i "Desnog sektora“ u ovom momentu isti, "ti radikali“ neće podržavati nikakve ustupke Kijeva" navodi se u tekstu.

Čak i površno upoznavanje s doktrinom "Desnog sektora“, piše u tekstu, pokazuje da ti ljudi ne žele nikakav kompromis. Pritom, bez pregovora centralne vlade i ustanika Minski sporazum će propasti i sukob velikih razmera će ponovo početi, a to će dovesti suverenitet Ukrajine u još veću opasnost, upozorava list.

- Pošto popularnost Porošenka opada, ’Desni sektor‘ može da odbaci planove SAD u regionu pomažući, ironijom sudbine, Vladimiru Putinu da zaštiti ruske interese - navodi "Nešnel interest“, naglašavajući neophodnost da SAD obrate pažnju na rastuće prisustvo te radikalne nacionalističke organizacije u regionu.

2024 © - Vesti online