Četvrtak 13.08.2015.
02:00
B. Božin - Vesti

Telefonska svađa Merkelove i Ciprasa

Reuters
Nema pomirenja: Cipras i Merkelova

- Posle načelne saglasnosti na tehničkoj strani, nedostaje još dogovor na političkoj ravni - izjavila je portparolka Komisije EU u Briselu.

Grčki ministar finansija Euklid Cakalotos je pohvalio "izvanrednu saradnju" i rekao da su još dva detalja ostala otvorena.

Međutim, još iste noći je došlo do otvorene i glasne svađe u telefonskom razgovoru između šefa vlade u Atini Aleksisa Ciprasa i nemačke kancelarke Angele Merkel oko sprovođenja nekih tačaka sa usaglašene liste, izvestio je list "Bild", pozivajući se na vladine izvore.

Portparolka vlade u Berlinu je potvrdila da je do razgovora došlo, ali nije htela da se izjasni o njegovim detaljima. Međutim, kako navodi pomenuti list, važne tačke kao što je odluka o ukidanju prevremenih penzija, subvencija za poljoprivredu i slično - ponovo su odložene.

Sledeće večeri, na telefonskoj konferenciji zamenika ministara finansija 19 država, postalo je jasno da zapravo još ništa nije gotovo.

Ciprasu se, međutim, žuri jer do 20. avgusta mora da uplati Evropskoj centralnoj banci 3,2 milijarde evra. Bez dogovora sa EU, njemu je potreban prelazni kredit. Danas (četvrtak) o tome raspravlja grčki parlament.

Svi glasaju

Posle glasanja u grčkom parlamentu, koje je pretpostavka za dalju pomoć evropskih poverilaca, sutra (u petak) će ministri finansija EU država dati zeleno svetlo. Posle toga ostaje da nemački Bundestag i ostali nacionalni parlamenti daju svoju saglasnost za treći paket pomoći Grčkoj.

Grčka vlada će izneti pred poslanike uslove za kreditnu pomoć. Njima je predočen nacrt zakona na 400 strana vezan za paket pomoći. U vladajućoj partiji Siriza je u međuvremenu došlo do rascepa, pa je levo krilo više puta najavilo da će glasati sa "ne" i odbaciti dalje mere štednje.

 

 

2024 © - Vesti online