Četvrtak 13.08.2015.
08:58
K. Nedeljković - Vesti

Iz senzorne sobe lakše u društvo

Tanjug
Ministar Vulin i direktor EPS Obradović na otvaranju senzorne sobe

- Kod nas trenutno boravi desetoro dece starosti između pet i šest godina i ova soba će im pomoći da se što bolje integrišu u porodicu i društvo. Svako dete ima svog medicinskog radnika koji neposredno vodi brigu o njemu. U svakom trenutku se mogu konsultovati sa psihologom kako bi se deca u senzornoj sobi smirila. Radi se na tome da se ovi mališani osposobe da se vrate u svoju biološku ili hraniteljsku porodicu koje se takođe posebno obučavaju za decu sa posebnim potrebama. Njima je potrebno mnogo ljubavi, pažnje, nege i brige, ali i rada, kako bi hendikep bio blaži - istakla je Gordana Čalija, rukovodilac Doma "Dragan Filipović - Jusa".

Senzorne sobe se koriste u radu sa decom i odraslima sa autizmom, poremećajem koncentracije, osobama sa senzornim oštećenjima, mentalnom i nedovoljnom razvijenošću, govornim poteškoćama, smetnjama u učenju, kao i onima sa problemima u ponašanju.

Počelo pre šest godina

Prva senzorna soba za decu i omladinu ometenu u razvoju otvorena je u Srbiji krajem 2009, u Klinici "Dr Miroslav Zotović". Narednih godina "stigle" su i u osnovne škole za decu sa posebnim potrebama ili autizmom, i to zahvaljujući finansijskoj pomoći raznih kompanija. Osim u Beogradu, takve sobe otvorene su i u Novom Sadu, Kraljevu, Subotici, Somboru, Jagodini...



 

2024 © - Vesti online