Sreda 12.08.2015.
16:52
sputniknews.com

Rusija počela proizvodnju nove generacije raketnog sistema "Buk“

Reuters
Rusija nastavlja sa daljim razvojem raketnog sistema "Buk"

Naučno-istraživački institut "Tihomirov“ objavio je da je počeo rad na razvoju novih samohodnih verzija raketnog sistema "Buk“ zemlja-vazduh.

- Menadžment fabrike ’Almaz-Antej‘, naše matične kompanije, dala nam je zadatak da napravimo predlog daljeg razvoja raketnog vazdušnog sistema "Buk - izjavio je za RIA Novosti Jurij Beli, generalni direktor Instituta.

On je dodao da će svoj predlog predstaviti Ministarstvu odbrane Ruske Federacije.

Međutim, bez čekanja na odluku Ministarstva, a uz punu podršku kompanije "Almaz-Antej“, Naučno-istraživački institut "Tihomirov“ već je počeo da radi na razvoju dugoročnih tehnoloških rešenja.

Beli je objasnio da su poslednja dostignuća u tehnologiji vazdušnih napada dovela do toga da je dalji razvoj raketnog sistema "Buk“ neophodan.

- Ne smemo praviti pauze u razvoju opreme sa odbrambenim kapacitetima, uključujući i razvoj opreme potrebne kopnenim snagama angažovanim u odbrani od vazdušnih napada - rekao je Beli.

On je takođe potvrdio da će sistem "Buk-M2E“ biti izložen na Međunarodnom sajmu vazduhoplovstva, koji će biti održan od 25. do 30. avgusta u Žukovskom, u blizini Moskve.

- Štand ’Almaz-Anteja‘ na Međunarodnom sajmu vazduhoplovstva biće iskorišćen da se demonstrira odbrambeni raketni sistem sa 24 mete, kao i njegov aparat za obuku - rekao je Beli.

Prvi samohodni zemlja-vazduh raketni sistem "Buk“ srednjeg dometa proizveden je Naučnom institutu Fazotron, u bivšem SSSR-u, a ušao je u upotrebu 1978. godine.

Napredni "Buk-M2E“ odbrambeni raketni sistem, koji je ruska armija počela da koristi 2008. godine, ima brzinu od 65 kilometara na sat, i može da radi na temperaturama do 50 stepeni i pri brzini vetra od 30 metara u sekundi.

Može da obori balističku raketu u dometu od 20 kilometara, kao i krstareće rakete na visini od 100 metara u rasponu od 20 km. Sposoban je da uništi aerodinamičke mete pri maksimalnoj brzini od 830 metara u sekundi, na visini od 15 m do 25 km, a u rasponu od 3 do 45 kilometara.

Verovatnoća da će samo jedna raketa uništiti taktičku balističku raketu kreće se od 60 do 70 procenata, a verovatnoća da će jedna raketa uništiti avion ili helikopter je od 90 do 95 procenata.

2024 © - Vesti online