Sreda 12.08.2015.
14:22
Tanjug

Albanci se raduju: Neslaganja Grčke i Srbije vode ka priznanju Kosova?

Srbija priznala BJR Makedoniju, Grci će Kosovo?

Koha se poziva na pisanje grčkog lista "Katimerini", a taj list pak na neimenovane  spoljnopolitičke izvore u Atini, o nezadovoljstvu Grčke "međunarodnim potezima Beograda" u vezi sa Kosovom i u kontekstu imena BJR Makedonije.

Prištinski dnevnik istovremeno prenosi reči šefa Programa za Jugoistocnu Evropu pri Helenskoj fondaciji za evropsku spoljnu politiku Joanisa Armakolasa, koji kaže da nema saznanja o "poslednjim potezima" Beograda u vezi sa makedonskim problemom.

Armakolas, međutim, dodaje da je "priznavanje BJR Makedonije pod njenim ustavnim imenom od strane Beograda bio udarac za Grčku, koja je svih ovih godina podržavala Srbiju". On je dodao da je to stara priča koju Atina nikada u prošlosti nije otvorila.

Za Armakolasa, činjenica da određeni krugovi spoljne politike Grčke govore o tome, ukazuje na grčko nezadovoljstvo zbog reakcije zvaničnog Beograda na posetu grčkog šefa diplomatije Kocijasa Kosovu, uključujući i izjavu srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

"Izgubljena bitka za Srbiju"

Prema njegovom mišljenu, izjava ministra Dačića, da bi potencijalna promena grčkog stava prema Kosovu bila u suprotnosti sa međunarodnim zakonima i prijateljskim odnosima između dve zemlje - bila je neodmerena. Kako je dodao, politički analitičari u Grčkoj smatraju da je ovo izgubljena bitka za Srbiju.

- Oni veruju da politika pogrešno povezuje status Kosova sa problemom Kipra, sa negativnim posledicama na grčke i kiparske interese, posebno jer je nezavisnost Kosova nepovratna. Nezavisnost Kosova je realnost - navodi Armakolas.

Prema njegovim rečima, isti analitičari misle da bi priznavanje u odredenom trenutku bilo korisno za uspostavljanje veza izmedu Grčke i Albanije i albanskog naroda u regionu.

- Dobri odnosi sa Kosovom bi mogli biti korisni za Grčku u diplomatskoj trojki Atina-Tirana-Skoplje - prenosi dnevnik "Koha Ditore".

2024 © - Vesti online