Petak 07.05.2010.
18:51
Tanjug

Srbija - Haški tribunal 1:0

Aplauz za nas, prvi put smo "pobedili" Haški tribunal: Rasim Ljajić
 

On je objasnio da Srbija sa Tribunalom u Hagu sarađuje po dva osnova - administrativnom i operativnom i dodao da se prvi osnov sastoji u dostavljanju dokumentacije, obezbeđivanju svedoka i omogućavanju pristupa arihivama.

Dok su drugi, kaže, operativna saznanja do kojih se dolazi na osnovu potrage za haškim beguncima - Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.

"Upravo danas smo pravili analizu uoči dolazka Bramerca naredne sedmice u Beograd i konstatovali smo da Srbija nema nijedan jedini nerešen zahtev za bilo kojim dokumentom, svedokom ili pristupu arhivama. To se do sada nijem dogodilo. Nula nerešenih zahteva", rekao je Ljajić koji je i ministar rada i socijane politike.

On smatra da ta činjenica apsolutno mora da nađe mesto u izveštaju koji će glavni haški tužitelj Savetu bezbednosti podneti u junu ove godine.

Ljajić kaže i da su srpski nadleži organi u stalnom kotnaktu sa Tibunalom u Hagu, oni su, dodao je, u potpunosti obavešteni o operativnom delovanju i aktivnostima koje se sprovode na lociranju i hapšenju haških optuženika.

"Nema nikakve sumnje da se ulažu ogromni napori da se taj posao završi do kraja, što pre", naveo je Ljajić.

Povodom sumnji koje je nedavno izneo sarajevski "Dnevni avaz" da su Mladićevi dnevnici dostavljeni Hagu falsifikat i da u njima nedostaju čitave stranice, Ljajić je rekao da je, zbog prirode posla, tri puta iščitao sve te dnevnike, kao i mnoge druge materijale vezane za Hag.

"Avaz" je prilikom nedavne posete Bramerca BiH objavio da je "javna tajna da su hvaljeni dnevnici (Ratka Mladića) klasičan falsifikat" iz kojih je izbrisano, kako se navodi, sve što ukazuje na "odgovornost Srbije za rat i zločine u BiH".

Tribunal je merodavan da kaže da li je išta iz tih dnevnika izdvojeno, zamenjeno ili sakriveno, kazao je Ljajić.

"Na kraju krajeva, mi smo te dnevnike našli pretresom kuće Ratka Mladića i da je neko hteo da ih sakrije to bismo i učinili. Sve dnevnike, CD-ove i drugi materijal sami smo dostavili Tribunalu", objasnio je on i dodao da će se mnogi od tih materijala koristiti u postupku protiv Mladića, ali i protiv drugih okrivljenih.

On je pozvao svakog ko dovodi u sumnju autentičnost Mladićevih dnevnika da dođe kod njega da mu ih pokaže.

Upitan za utisak o dnevniku bivšeg vojnog komandanta bosanskih Srba, Ljajić kaže:"Imam ga, ali nije za javnost, jer ja moram da se pridržavam zakona".

Na pitanje koliko tih Mladićevih dnevika ima on je odgovorio: "Mnogo".

2024 © - Vesti online