Utorak 11.08.2015.
22:59
Danas

"Dan za žrtve - posle srpskog priznavanja Kosova"

Tanjug
Još jedno protivljenje Vučićevoj ideji

On dodaje da je za budućnost regiona zaista važno stvoriti novu klimu dobrosusedskih odnosa i saradnje, ali ističe da postoje dve stvari koje izazivaju sumnju i otpore.

- Prvo, za taj cilj nije baš neophodno da se na čelo agende stavi proglašenje dana kada ćemo se sećati svih žrtava. Taj način simboličkog pomirenja podseća na onaj tip nivelisanja žrtava kao kada su u Srbiji "pomireni" partizani i četnici. Ta tema je delikatna i treba je ostaviti za kraj, kada se uspostave mnogi oblici saradnje i poverenja među državama i narodima - napominje sagovornik lista "Danas".


Prema njegovim rečima, u slučaju Kosova, Srbija bi pre ovakvog "pomirenja" trebalo da prizna nezavisnost Kosova i odgovornost za zločine i razaranja koji su činjeni u ime države i "srpstva".

- Druga stvar koja škripi u izjavi je personaliziranje, karakteristično za Vučićev diskurs. Možda su mediji odgovorni za taj utisak, jer su u naslov Vučićeve izjave uglavnom poentirali da će on biti taj koji će "pomiriti region". Kao da će se Vučić sam izboriti za pomirenje. Međutim, u samoj izjavi ipak ima realističnijih momenata koje treba pozdraviti - zaključuje za “Danas“ savetnik u kabinetu premijera Albanije.

2024 © - Vesti online