Utorak 11.08.2015.
17:20
Tanjug

"Svaka čast Vučiću na inicijativi ali region nije spreman za nju"

Tanjug
Još uvek imamo situaciju za istinskim prevazilaženjem prošlosti: Sonja Liht

- Reakcije koje su došle sa raznih strana iz Hrvatske, s Kosova, pretpostavljam da će biti slične i iz Bosne i Hercegovine, ukazuju da je, na žalost, inicijativa preuranjena, odnosno da mi u regionalnim odnosima nismo još uvek stigli do trenutka kada bi ta inicijativa mogla da bude prihvaćena od svih - rekla je Liht. 

Ona ne smatra je inicijativa odbačena zbog odnosa prema Srbiji ili premijeru Vučiću.

Premda se, kako kaže, izgleda još uvek meri odakle i od koga inicijativa dolazi, nije sigurna da bi ona bila prihvaćena ni da je došla od bilo koga drugog u regionu:

- Mislim da još region za takvu inicijativu nije sazreo i da čak iako pojedini političari misle da bi to bilo dobro nisu sigurni da je to prihvatljivo za njihovo izborno telo. Na žalost, sve ono što smo doživljavali u poslednje vreme, kada su bile ove dve godišnjice, Srebrenice i Oluje, ukazalo je na to da je izborno telo još vrlo spremno da prihvati jedan proces da tako kažem 'uzvitlavanja' emocija - kaže Liht.

To često, kako je objasnila, dolazi od samih elita, ali elite to čine zato što misle da će to naići na pozitivan odziv među njihovim glasačima i obrnuto.

- Dakle, još imamo jednu situaciju u kojoj, na žalost, potreba za istinskim prevazilaženjem prošlosti, za istinskim dugoročnim pomirenjem nije dovoljno ni prihvaćena, ni osmišljena. I zato mislim da je ova inicijativa preuranjena - objasnila je Liht.  

Ona podseća na neke inicijative iz Srbije koje nisu nailazile na negativan odjek, poput predloga premijera Vučića prošle godine na Berlinskom samitu da se krene u proces sličan onom koji je bio uspostavljen između Francuske i Nemačke posle Drugog svetskog rata, a koji bi podrazumevao razmene mladih i komunikaciju među njima.  

- Koliko se sećam, ta inicijativa je bila prihvaćena od svih strana. Upravo sam pre neki dana čula za kamp za mlade iz regiona koji je organizovao OEBS u Albaniji, koji je bio veoma uspešan - kaže ona.

2024 © - Vesti online