Sreda 12.08.2015.
12:00
M. Roknić - Vesti - Foto: M. Roknić

Ličani, na noge junačke!

U tuđoj kući: Kalanji sa decom, svojim jedinim blagom

Među njima i mladi supružnici Miroslav i Aleksandra Kalanj, koji su svoje gnezdo svili u Jošanima, u tuđoj kući, koju im je na korišćenje dao domaćin Jovan Radaković, koji je sa porodicom izbegao u Negotin, u Srbiji i ne namerava zasad da se vraća.

Pa kada su već počašćeni takvim poklonom, velikom kamenom kućom, stajom, dvorištem, zemljom, mladi supružnici su odlučili da ga obogate dečjom grajom, smehom i veseljem.

U osam godina rodilo im se petoro dece: najstariji osmogodišnji Aleksandar već je školarac, šestogodišnji Dejana će krenuti ove jeseni, a troipogodišnja Branka, dvogodišnji Miloš i jednogodišnja Milica strpljivo čekaju svoj red.

Kontakt adresa

Ukoliko želite da pomognete ovoj porodici iz Like adresa je: selo Jošani broj 103, Udbina 53234, Hrvatska. Domaćine možete da kontaktirate i putem mobilnih telefona: +385 91 888 9533 ili +385 98 914 5729. Naravno, i "Vesti" su vam uvek na usluzi: +381 11 31 93 771 ili +381 11 31 93 773. Hvala unapred!

Školski kombi iz Udbine staje u Jošanima samo kod Kalanja. Druge kuće, ako već nisu prazne, čekaju pogrebnika. U njima stari i nemoćni.

A kod njih Miroslav, radeći sve što treba, zaradi neku paru da prehrani svoju porodicu.

- Stalno idem u nadnicu, 50 kilometara u krug svi me znaju i zovu kad treba spremiti seno, pripremiti drva, očistiti, pokositi... Nas je sedmoro u kući i sve što zaradim nije dovoljno da normalno živimo. Krparimo kraj s krajem, uvek nešto fali - priča Miroslav, a supruga Aleksandra dodaje:

- Neko će me možda pitati a dokle ću da rađam. Ja odgovaram onom narodnom - dece i para nikad dosta. Dece, hvala Bogu, imamo punu kuću. A para nikad dosta! Kravica bi nas preporodila. Deci treba puno mleka, pa sve što zaradimo ostavimo u trgovini - objašnja Miroslav čijoj deci karton mleka od 12 litara traje, ako se pazi, najviše tri dana.

Kad bi familija Kalanj dobila kravu hraniteljku i polovni traktor, čini im se da bi ceo svet bio njihov. Ovako, moraju da mole druge da im pokose, uzoru i to plate ili odrade. I tako u krug, malo ostane za njih.

Od države Hrvatske nisu dobili ništa.

Od Srpskog narodnog veća dobili su zamrzivač, koji je više prazan nego pun, a od HO "Srbi za Srbe" motornu pilu. Muka i borba svaki dan. I tako od 2002. kada su se vratili u Liku i rodni Ćorluk, selo s druge strane Udbine, zabačeno i opustelo. U Doljanima su bliže putu i školi. Kod Kalanja fali svega, ali je kuća puna dečje graje, smeha... Svaki dan je novi početak, Miroslavu dnevnica, a majci Aleksandri garancija da će deci imati šta da spremi za ručak. A u retkim trenucima odmora i opuštanja maštaju o svojoj kravici. Pastira ima dovoljno.

Nekad bilo

- U Jošanima se nekad dobro živelo, bilo je to bogato srpsko selo, koje se privilo baš na liniji gde prestaju padine Plješivice i počinje prostrano Krbavsko polje, čijim rubom prolazi Plitvička magistrala, omiljena turistička ruta.

M. Roknić
Od bogatog do napuštenog sela: Jošani

Ovuda leti prolazi reka turista. Ne možeš im sireva naneti. Traže ličku basu, jaja, rakiju, med, janjce, teliće... Sve se može prodati - kaže Milan Uzelac, zamenik opštinskog načelnika na Udbini, dodajući da su srpska sela prazna i da je malo onih koji su u prilici da iskoriste te blagodeti. Ili su stari ili previše siromašni, baš kao Kalanji, nemaju dovoljno ni za sebe, a kamoli za turiste.

2024 © - Vesti online