Utorak 11.08.2015.
12:12
Tanjug

"Rano je za dan sećanja"

Tanjug
Rano je za sećanje

Prema njegovom mišljenju, inicijativi mora da prethodi završetak procesa stabilizacije i normalizacije ukupnih odnosa u regionu.

- Inicijativa premijera Vučića može dobiti zamah samo ako podrazumeva istinsko suočavanje s istinom o svim zločinima, prihvatanje presuda međunarodnih sudova i istorijskih činjenica utvrđenih u tim presudama, kao i nedvosmislenu osudu aktivnosti koje vode u nove sukobe na ovim prostorima - poput inicijativa za održavanje referenduma o otcepljenju koje dolaze od rukovodstva Republike Srpske - objašnjava Izetbegović svoj stav.

Dodao je, kako se navodi, da bez ispunjavanja ovih preduslova Vučićeva inicijativa može da vodi ka relativiziranju karaktera rata i obima zločina počinjenih nad Bošnjacima, zamagljivanju istine o tim zločinima, kao i "amnestiranju od odgovornosti onih koji negiraju te zločine i genocid".

- Takva inicijativa ne bi doprinela procesu pomirenja, već bi ga suštinski ugrozila i unazadila - smatra izetbegović.

Srpski premijer naglašava da od ideje o zajedničkom danu sećanja za sve žrtve rata s prostora bivše Jugoslavije nikada neće odustati i veruje da će kad-tad, makar i za dve do tri godine, region pomiriti.

Upitan ima li to uopšte svrhe, s obzirom na to da je hrvatski premijer Zoran Milanović sve odmah odbacio, Vučić je rekao:"Siguran sam da će to dati rezultat. Zato što je sve drugo što biste izabrali loše i za te zemlje i za ceo region".

2024 © - Vesti online