Utorak 11.08.2015.
03:39
D. Lj. J. - Vesti

Zločini ONA još bez kazne

Arhiva
Iživljavanje albanskih terorista nad radnicima firme Mavrovo

Komitet za torturu UN još sredinom maja tražio je da se ponovo otvori istraga za četiri slučaja ratnih zločina, koje su 2001. u Makedoniji počinili pripadnici albanske paravojne Oslobodilačke nacionalne armije (ONA) jer slučajevi zločina protiv civilnog stanovništva, torture i mučenja ne zastarevaju i ne podležu amnestiji. Tužilaštvo Makedonije se do danas nije oglasilo, a Komiteta za torturu UN ne može da natera vlasti i Tužilaštvo u Makedoniji da ponovo otvore Haške slučajeve.

- Komitet nema nadležnost da nameće svoje preporuke. Mi se oslanjamo na lokalne sudove - izjavila je Felis Gaer, članica Komiteta protiv torture i izvestilac za Makedoniju.

Haški slučajevi se odnose na mučenje četvorice radnika građevinske firme Mavrovo, zatvaranje ventila na Lipkovskom jezeru, zbog čega je Kumanovo bilo više od mesec dana bez vode, umešanost ONA u niz incidenata i, pre svega, u otmicu i ubistvo 12 Makedonaca iz Tetova 2001.

Haški istražitelji su zločine koje su počinili pripadnici ONA, ali optužnice nikada nisu bile podignute. Haški sud je te slučajeve vratio u Makedoniju, a makedonski sudovi su ih držali u fiokama sve do jula 2011, kada je Parlament amnestirao sve albanske zločince. Komitet za torturu UN sada traži da se ti slučajevi obnove i da se pripadnici ONA osude, a preživele žrtve obeštete.

2024 © - Vesti online