Utorak 11.08.2015.
06:52
D. Lj. Joksić - Vesti

ID poziva na rat u Makedoniji

Reuters
Makedonski specijalci priveli 9 džihadista

Pretnju Islamske države protiv Makedonije potpisao je Sejfedin Al Albani, koji je pozvao "Albance na Balkanu da uzmu oružje u ruke i počnu borbu protiv krstaša i njihovih pomagača". On je svoju pretnju poslao internet mreži koja objavljuje vesti JavaNews.al, potpisujući se lažnim imenom Džavit Džaviti.

Sejfedin Al Albani, član ID koji je više puta bio na ratištima u Siriji i Iraku, a za koga se veruje da se još krije u Makedoniji, deo je grupe čiji je određeni broj članova uhapšen u policijskoj akciji "Ćelija". Zbog toga je on Makedoniji zapretio osvetom.

Svima određen pritvor

Krivični sud u Skoplju odredio je pritvor do 30 dana devetorici uhapšenih u policijskoj akciji "Ćelija" osumnjičenih se da su učestvovali na ratištima u Siriji i Iraku na strani Islamske države ili regrutovali borce iz Makedonije za ta ratišta na kojima se, prema nezvaničnim podacima, i dalje nalazi oko 160 makedonskih državljana, uglavnom etničkih Albanaca.

- Braćo Albanci, došlo je vreme da se oslobodimo represije Slovena. Kako možete mirno da spavate kada znate da su vaša braća maltretirana, a naše sestre silovane u zverskim zatvorima na Balkanu? Zaboravili ste varvarske ratove slovenskih krstonošaca? Da li to nisu bili isti krstonošci koji su napravili horor na Kosovu i Kumanovu? Zato nam se pridružite i postanite tvrđava naše vere. Pridružite se i donesite teror krstonošcima i onima koji ih podržavaju - piše u pismu Sejfedina Al Albanija upućenom Albancima u Makedoniji sa pozivom da uzmu oružje u ruke i spreme se za rat u Makedoniji i na Balkanu.

U velikoj policijskoj akciji nazvanoj "Ćelija", specijalci makedonske policije su priveli devetoricu osumnjičenih za povezanost sa radikalnim islamistima, dok se za 27 osoba i dalje traga. Iza rešetaka su se našli Ahmet Darliši (31), Erol Rustemi (36), Muhamed Imeri (36), Sejrula Etemovski (31), Zaim Andžami (27), Abdula Abdulahi (28) i Muhamed Šehu (29), kao i imam Tutunsuz džamije u Skoplju Redžep Memiši (36) koji se tereti da je glavni ideolog džihadističke grupe preko koje je najmanje 130 makedonskih državljana otišlo da se bori za Islamsku državu.

Deveti uhapšeni je etnički Makedonac Stefan Stefanovski (31), lekar iz Skoplja koji je promenio veru, uzeo muslimansko ime Sufijan i stao na stranu terorista! On je u avgustu prošle godine otišao na ratište u Siriju gde je lečio ranjenike, a u martu ove godine se vratio u Makedoniju sa zadatkom da vrbuje nove borce za terorističku Islamsku državu i da ih šalje na bojišta u Siriju i Irak.

2024 © - Vesti online