Ponedeljak 10.08.2015.
21:32
M. Stanimirović - Vesti

Put umetnosti od Verone do Stapara

M. Stanimirović
Narodne ruk

Biljana živi u Veroni 23 godine i svesrdnu podršku za organizaciju ovog festivala imala je od svoje sestre Mirjane koja živi u Užicu, od Mesne zajednice Stapari i užičkog Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja.

Za desetak dana koliko je trajao festival, organizovano je niz performansa, izložbi, pozorišnih predstava, koncerata, a umetnici su sa meštanima učestvovali i u kolektivnom branju malina.

- Izmestila sam izložbe iz klasičnih prostora na livade, njive, pašnjake, u šume. Kao umetnički direktor festivala raspisala sam konkurs u kome su Stapari tema, a ideja projekta se odnosi na povezivanje čoveka sa prirodom. Škola u kojoj mi razgovaramo nekada je imala 400, a sada ima samo 40 učenika. Kad smo stigli, nisam mogla da vidim macu kako prelazi put, a za vreme festivala kafana je stalno bila puna. Selo nema apoteku, ali pošto želim da ovaj festival postane tradicionalan, verujem da ćemo zaustaviti njegovo umiranje - ističe Biljana Bošnjaković.

U dvorištu škole posađeno je 21 drvo ispred koga je na drvenoj pločici ispisano ime inostranog umetnika i deteta koji su posadili drvo. Biće to poklon generacijama koje dolaze. Ispred škole postavljen je putokaz sa razdaljinama do svetskih gradova.

M. Stanimirović
Biljana Bošković

Ovaj festival biće putujući. Biće predstavljen u Indiji, Južnoj Americi, na EXPO u Milanu, a 5. septembra u italijanskom gradu Basano Del Grapa.

Italijan Klaudio Njakarini nakon prošlogodišnjeg boravka u užičkom kraju napisao je na engleskom i italijanskom knjigu putopisa "Stapari i okolina", za koju je fotografije uradio Đan Luka di Santi. Biće prevedena i na srpski. Dirk Dorvark, umetnički direktor i novinar iz Berlina, došao je sa projektom u kome će se učenici uklopiti u seosku sredinu. Oduševljen je gostoprimljivošću i prelepom prirodom, a najavio je da će opet doći. Suzana Morgante iz knjižare Libre iz Verone u kojoj je u martu ove godine održano veče posvećeno Srbiji pod nazivom "Na srpskom za vas" oduševljena je ljudima i pejzažima, predelima, a suštinu projekta doživljava kroz približavanje različitih kultura. Biljana Bošnjaković je iskazala posebno zadovoljstvo zbog učešća na festivalu Ilije Šoškića, po njenom mišljenju najpoznatijeg konceptualnog umetnika sa prostora bivše Jugoslavije. Šoškić je napustio Jugoslaviju davne 1965. i od tada živi u Rimu.

Ni Slobodan Kurlagić, predsednik MZ Stapari, nije krio zadovoljstvo zbog festivala.

- Užice nam finansijski nije pomoglo u organizaciji, jer se nismo na vreme javili, ali zato su na ovom festivalu učestvovale gradske kulturne institucije.

Žiro račun mesne zajednice je blokiran za nekoliko miliona dinara, pa su se organizatori snalazili kako su znali i umeli. Meštani su besplatno ugostili umetnike, a od brojnih sponzora, kako čusmo, najviše su pomogli Branko Aćimović i pekarsko preduzeće "Sreten Gudurić."

Ajvar i čarape

Svi umetnici su nabavili vunene čarape izrađene po mustrama staparskih baka. Ispletene su od prirodnog materijala i farbane su prirodnim bojama. U holu škole izloženi su razni džemovi, ajvar, ručni radovi i domaća šljivovica.

2024 © - Vesti online